Conferință despre media digitală și pastorația ortodoxă
În perioada 18-21 iunie 2018, la Academia Ortodoxă din Creta (Grecia), au avut loc lucrările celei de a doua Conferințe internaționale despre media digitală şi pastorația ortodoxă. Întrunirea a fost organizată, ca şi prima ediție de la Atena din mai 2015, sub patronajul spiritual al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, de portalul ortodox grec poliglot pemptousia.gr (director: Nikos Gouraros), cu sprijinul Mănăstirii Vatopedu din Muntele Athos.
La actuala ediție au fost invitate ca partenere portaluri și website-uri ortodoxe din mai multe Biserici locale (pravmir.ru și bogoslov.ru din Rusia, basilica.ro si doxologia.ro din România, myocn.net, ancientfaithradio.com din SUA, orthodoxie.com din Franța ș.a.). Având ca repere rezultatele conferinței din 2015, referatele prezentate de participanți au avut ca teme subiecte de actualitate privind misiunea Bisericii în lumea de azi. Dezvoltarea tehnologiilor de comunicare şi influențele exercitate asupra persoanelor şi societății reprezintă pentru Biserică noi provocări, mai ales în privința grijii pastorale față de tânăra generație. Dreapta învățătură de credință, „apa cea vie” a Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, misiunea Sfântului Apostol Pavel de răspândire a „cuvântului vieții” în lumea greco-romană a timpului său, cultura patristică și întreaga Tradiție a Bisericii sunt temeliile statornice pe care se poate clădi o viziune coerentă şi benefică asupra prezentului şi viitorului.
La întrunire au participat ierarhi, profesori de teologie, sociologi, psihologi, oameni de știință, precum şi lucrători din media digitală angajați în activitățile bisericești de comunicare digitală. Au fost 103 vorbitori, care, pe parcursul a patru zile, în cadrul a 24 de sesiuni, plenare sau pe secțiuni, au abordat din perspective diferite tematica principală a conferinței. Participanții din România au susținut opt referate, iar dl Aurelian Nicolae Iftimiu, directorul Agenției de știri BASILICA, a moderat secțiunea B4. Domeniile abordate pot fi grupate în următoarele categorii: aspectele negative ale utilizării excesive a mediilor digitale de către copii şi tineri, amenințările la adresa persoanei umane și a legăturilor duhovnicești dintre credincioși și Dumnezeu; utilizarea de către comunitățile bisericești a noilor mijloace de comunicare și afirmarea conștiinței ortodoxe prin media digitală; monahismul ortodox și tradiția ascetică a Bisericii în raport cu media digitală, metode pastorale în contextul rapidei digitizări a vieții oamenilor de pe toate meridianele lumii. Întrunirea a fost susținută de ospitalitatea IPS Mitropolit Amfilohie de Kissamos și Selinon, iar la Mănăstirea Gonia din apropierea Academiei cretane participanții au fost invitați să meargă în fiecare dimineață la Sfânta Liturghie.
Au fost identificate teme comune de reflecție pentru creștinii ortodocși din toate continentele, dar și tematici specifice fiecărei zone, în funcție de contextul social, cultural și religios în care trăiesc astăzi oamenii. La finalul întrunirii, în sesiunea de joi după-amiază, au fost formulate concluziile evenimentului și perspective pentru intensificarea cooperării în domeniul pastoral-misionar deschis spre lumea digitală. Schimbul de experiență și diseminarea modelelor de bună practică pot constitui un sprijin binefăcător pentru misiunea Bisericii în societate și pentru slujirea unității panortodoxe.