Conferinţă despre patrimoniul religios, la Sibiu
Centrul de Patrimoniu din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a găzduit ieri, 14 mai, şedinţa administrativă lunară a preoţilor din Protopopiatul Sibiu, în cadrul căreia a avut loc o conferinţă despre patrimoniul religios. Şedinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Intitulată „Patrimoniu religios sprijin pentru Muzeul ASTRA“, conferinţa a fost susţinută de directorul Complexului Naţional Muzeal „ASTRA“ din Sibiu, dr. Ştefan Ciprian Anghel şi de pr. dr. Cătălin Crişan, paroh în satul Hamba. La eveniment au participat consilieri eparhiali şi invitaţi, toţi fiind interesaţi de subiectul salvării şi promovării patrimoniului religios din ţinutul Sibiului. De altfel, după cum a subliniat protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, această şedinţă lunară, în cadrul căreia a avut loc această conferinţă, a fost organizată în muzeul din Dumbrava Sibiului tocmai pentru a evidenţia şi mai mult valoarea inestimabilă a patrimoniului religios naţional.
După modelul Proiectului „Şcoala Altfel“, protoieria a iniţiat desfăşurarea acestei şedinţe lunare în altfel de ambient decât spaţiile obişnuite pentru întâlnirile preoţeşti, iar rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor.
În prima parte a conferinţei, preoţii au aflat de la directorul Ştefan Ciprian Anghel mai multe lucruri despre cele trei biserici de lemn din muzeul sibian, unde se oficiază slujbe religioase şi unde există deja o comunitate închegată în jurul uneia dintre bisericile monument istoric. De altfel, aceste exponate vii oferă unicitate muzeului din Dumbrava Sibiului, iar conducerea instituţiei doreşte să se implice şi mai mult în sprijinirea proiectelor de restaurare şi promovare a monumentelor de patrimoniu din parohiile Protopopiatului Sibiu.
„Muzeul ASTRA îşi doreşte să vă fie sprijin pentru patrimoniul pe care dumneavoastră îl aveţi în parohii, fie icoane, troiţe sau chiar biserici. Vă stăm la dispoziţie să venim, să ajutăm, să le restaurăm, să sensibilizăm comunitatea locală şi să promovăm acest patrimoniu“, a spus dr. Ştefan Ciprian Anghel.
Misiunea parohiei
După ce s-a vizionat un film despre satul românesc şi valorile lui culturale şi spirituale, părintele Cătălin Crişan a prezentat un referat despre parohie şi misiunea acesteia în dezvoltarea duhovnicească a unei comunităţi.
În a doua parte a şedinţei, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit preoţilor despre necesitatea intensificării lucrărilor misionare în parohii, anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii fiind un imbold pentru noi proiecte în comunităţi.
„Preoţii sunt împreună-slujitori cu toţi credincioşii din comunitatea respectivă. O importanţă mare o are activitatea pastorală din zilele în care mergem la casele credincioşilor. Preotul trebuie să sfinţească vieţile oamenilor, trebuie să-şi cunoască foarte bine parohia şi trebuinţele oamenilor din comunitate. Când aflaţi de cazuri de urgenţă, trebuie să faceţi tot posibilul să dăm o şansă persoanelor în nevoi“, a spus ierarhul.
După comunicarea unor probleme de ordin administrativ, protopopul Ioan Coşa a prezentat preoţilor a doua ediţie a lucrării „Cuvinte din Scripturi“, scrisă de pr. Gheorghe Streza de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, un consistent volum de predici, cuvântări şi lucrări ştiinţifice de mare ajutor în misiunea preoţească.
Mai apoi, inspectorul de religie al Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă i-a îndemnat pe preoţi să încurajeze elevii din parohii să se înscrie la cursurile profilului teologic-vocaţional din cadrul Liceului „Carol I“, precum şi să se implice activ în parteneriatele cu şcolile şi grădiniţele aflate pe raza parohiilor.
Preoţii au fost îndemnaţi să implice parohiile în ceremonii, festivităţi şi alte activităţi ale şcolilor şi să ofere periodic ajutoare materiale pentru premierea elevilor, după modelul oferit de IPS Mitropolit Laurenţiu, care va susţine financiar oferirea premiului I elevilor din 10 şcoli sibiene.