Conferință despre valoarea teologică a muncii
În perioada 20-23 februarie 2018 s-a desfășurat întâlnirea anuală a Asociației Centrale și Est-Europene pentru Studii Misionare (CEEAMS) cu tema „Muncim pentru a trăi? Trăim pentru a munci? Explorări teologico-misionare asupra muncii în regiuni, orașe și sate din centrul și estul Europei”, găzduită de Seminarul Teologic Evanghelic din Osijek (Croația). Numeroși profesori de teologie, doctoranzi în domeniul studiilor misionare sau laici angajați în misiune au explorat diferite aspecte ale conceptului de muncă din perspectivă teologică și misiologică.
La această conferință au participat profesori de misiologie și doctoranzi de la Facultățile de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București (pr. conf. dr. David Pestroiu și pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan), Cluj-Napoca (pr. conf. dr Cristian Sonea) și Craiova (diac. conf. dr. Gelu Călina), care au prezentat comunicări despre valoarea muncii în Ortodoxie și despre provocările muncii în societatea contemporană.
În comunicarea intitulată „Idolatrizând munca? Spre o misiologie a muncii în Biserica Ortodoxă Română în dialog cu înțelegerea lui P. Lakeland asupra postmodernismului”, pr. conf. dr. David Pestroiu a analizat principalele idei ale postmodernității din perspectiva definirii acestora de către Paul Lakeland ca fiind „întrepătrunderea dintre emancipare și demonic”. Prezentarea a fost structurată în trei părți principale: 1) repere ale teologiei ortodoxe bazate pe temeiuri revelaționale, privind munca și bunurile materiale; 2) postmodernitatea ca stagiu actual al unei societății afectate de secularizare, nihilism și noul hedonism ca premisă a idolatrizării muncii și, în consecință, a fenomenului migrației în vremea noastră; 3) remedii și strategii misionare dezvoltate de Biserica Ortodoxă Română pentru a oferi societății postmoderne șansa unei transformări.
Pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan a prezentat comunicarea intitulată „Ora et Labora. Mari duhovnici români: reflecții despre rugăciune și muncă” în care a realizat o privire comparativă a relației dintre muncă și rugăciune așa cum se conturează în sfaturile și învățăturile a trei din cei mai cunoscuți duhovnici pe care i-a avut România postcomunistă: părintele Sofian Boghiu, părintele Arsenie Papacioc și părintele Teofil Părăian. „Comunicarea a plecat de la premisa că, în ciuda personalităților diferite, sfaturile și îndrumările celor trei părinți evocați formează un mesaj unitar și coerent. Și nici nu putea fi altfel, de vreme ce aceste sfaturi sunt bazate pe Sfânta Scriptură și pe învățăturile Sfinților Părinți. Ceea ce diferă este maniera în care acest mesaj este spus și expus în funcție de personalitatea și temperamentul fiecăruia: cu smerenie la Părintele Sofian Boghiu, cu delicatețe la Părintele Arsenie Papacioc și cu voioșie la Părintele Teofil Părăian”, ne-a spus părintele Radu Petre Mureșan.
La rândul său, pr. conf. dr. Cristian Sonea a prezentat comunicarea „Migrația muncii în România postcomunistă: implicații misionare și pastorale” în care a abordat fenomenul migrației și efectele acestuia asupra comunităților ortodoxe din țară și din diasporă. „Părintele a utilizat ca metodă de studiu metoda fenomenologică, calitativă. A pornit în cercetare de la realitatea concretă din câteva parohii din țară și diasporă, aplicând o serie de interviuri preoților și credincioşilor. Rezultatele interviurilor au fost analizate din perspectivă misionară și pastorală și apoi a propus soluții și strategii misionare, urmare a analizei realizate. A fost subliniat declinul demografic din parohiile din mediul rural, realitate cauzată de emigrație, dar și faptul că în diasporă comunitățile de ortodocși români cresc în mod constant. A concluzionat că prezența Ortodoxiei în diasporă poate avea valențe misionare importante, contribuind efectiv la întoarcerea lumii occidentale spre valorile creștine”, ne-a explicat părintele Radu Petre Mureșan.