Conferință duhovnicească la Biserica „Sfântul Elefterie”‑Nou
În cadrul seriei evenimentelor cultural-duhovnicești organizate în această perioadă de Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal din București, a fost organizată marți, 5 aprilie 2022, conferința „Sfântul Ierarh Grigorie Palama - exponent al reînnoirii spirituale isihaste”, susținută de părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific.
În deschidere, părintele paroh Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală, a explicat că mesajul Bisericii se ancorează permanent în puterea rugăciunii. „Întâlnirea cu istoria, viața și personalitățile sfinte ale Bisericii noastre Ortodoxe va spori creșterea nivelului de formare și informare al tinerilor și al tuturor iubitorilor de slovă bisericească cu privire la valorile tradiției, istoriei, științei și spiritualității locale, naționale și universale, reușind chiar să înțelegem în diverse forme predefinirea conceptului de adevărată bucurie din perspectiva întâlnirii cu Hristos. Preot și teolog de vocație, cercetător și profesor mărturisitor al adevărului de credință, părintele profesor dr. Ștefan Buchiu s-a distins întotdeauna prin eleganța expunerilor, prin seriozitatea prezentării adevărurilor de credință și prin fina legătură realizată între importanța operei și lucrării sfinților pentru apărarea și fundamentarea credinței ortodoxe și actualitatea mesajului lor pentru toți păstorii de suflete și pentru toți creștinii ortodocși. (…) Mesajul Bisericii se ancorează permanent în puterea rugăciunii, pe care Sfântul Grigorie Palama, un isihast și un trăitor autentic al viețuirii creștine și al experienței ascetice, a dobândit-o în timpul formării sale duhovnicești din Muntele Athos și ne-a oferit-o tuturor învățându-ne și dăruindu-ne peste veacuri minunata rugăciune a inimii”.
În continuare, părintele profesor dr. Ștefan Buchiu a explicat că Sfântul Grigorie Palama este înnoitor al rugăciunii isihaste: „Sfântul Grigorie Palama a considerat-o pe Maica Domnului prima isihastă. Ea a fost isihastă, adică a făcut experiența acestei rugăciuni neîntrerupte pe care, mai târziu, o vom face în Biserică. Toți marii rugători o practicau, mai ales nevoitori, când începe monahismul din pustie și mănăstiri. Sfântul Grigorie Palama descrie modul tainic în care Sfânta Fecioară Maria devine sălaș al Sfintei Treimi prin iubire. (…) Maica Domnului devine model pentru toți ceilalți membri ai Bisericii de a deveni în chip duhovnicesc sălașuri ale Preasfintei Treimi în chip anticipativ aici, pe pământ, și în mod desăvârșit în Împărăția lui Dumnezeu. Înainte să ajungem să ne sălășluiască Dumnezeu în Împărăția Sa, trebuie ca noi să-L sălășluim în noi, să-L primim în noi. De aceea, postim, ne împărtășim. Nu vine El și ne dăruiește Trupul și Sângele Său? Face din noi locaș. În canonul de împărtășire, se spune fă-mă locaș al Tău, ca să nu ajung eu sălaș al potrivnicului. Iată calitatea ființei umane de a primi, de a odihni în ea o altă ființă, o altă persoană”.
La final, participanții au adresat întrebări conferențiarului.
În semn de prețuire, părintele paroh Valer Ulican i-a oferit părintelui profesor dr. Ștefan Buchiu albumul monografic al Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, realizat cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la târnosirea sfântului lăcaş, apărut la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.
Evenimentele culturale se desfășoară la inițiativa părintelui paroh Valer Ulican, prin intermediul Departamentului de tineret al parohiei, din care fac parte studenți de la mai multe facultăți din Capitală.