Conferința „Generația Dopaminei” în orașul bihorean Salonta

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 23 Aprilie 2024

Protopopiatul Tinca, în colaborare cu Centrul eparhial, a organizat conferința „Gene­rația Dopaminei. Promisiuni și capcane fiziologice în lumea plăcerilor interzise”, susținută de arhid. Adrian-Sorin Mihalache, profesor universitar la facultățile de teologie ortodoxă din Iași și București, joi, 18 aprilie, la Casa de cultură din orașul Salonta. 

Conferinţa a vizat preîntâmpinarea și adresarea dificultăților, provocărilor și problemelor pe care adolescenții, dar și adulții le au în confruntarea adicțiilor și depen­dențelor. Au participat elevi de la cele două licee din Salonta, Colegiul Național „Teodor Neș” și Liceul Tehnologic nr. 1, însoțiți de părinți, cadre didactice şi de alţi invitaţi, în total peste 400 de persoane. 

Corul preoților din Protopopiatul Tinca a interpretat un imn al perioadei Triodului, iar psihologul Ani Radu-Cernea, consilier școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a prezentat rațiunile și obiectivele conferinței.

Arhid. Adrian-Sorin Mihalache a făcut o introducere în tema dopaminei și a sistemului dopaminergic, o realitate determinantă a sistemului nervos pentru viața de zi cu zi și o coordonată de luat în seamă în vederea unei vieți echilibrate și orientate înspre o evoluție sănătoasă și o dezvoltare consistentă. Cei prezenți au putut afla că dopamina este molecula lui „mai mult”, un prefix existențial care poate fi adăugat la orice: de la cele mai înalte dezide­rate - sfințenie, înțelepciune, performanță, și până la cele mai derizorii și degradante orizonturi - păcat, bani, plăcere. Părintele profesor a răspuns la interogațiile cu privire la problematica tensiunilor dintre părinți și adolescenți, a anturajului și singurătății adolescen­ților, dar și a drogurilor și adicțiilor. Spiritualitatea ortodoxă, înțeleasă în profunzimea și înălțimea ei autentică, constituie cel mai bun leac în întâmpinarea acestor provocări, la care se adaugă consilierea de specialitate, ancorată în cercetări obiective și rezultate empirice care vin în îndru­marea și ajutorarea concretă a omului. 

Cântăreața Alexandra Chira, acompaniată la clape de Remus Semro, a susținut un moment musical, iar psihologul Ani Radu-Cernea s-a alăturat, apoi, părintelui profesor Adrian-Sorin Mihalache pe scenă, pentru sesiunea de întrebări și răspunsuri. 

Pr. Călin-Ovidiu Popa, protopopul de Tinca, a mulțumit, la final, invitatului şi și-a manifestat re­cunoș­tința față de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a binecuvântat și susți­nut evenimentul. Au mai fost adresate mulțumiri celor implicaţi în desfăşurarea şi organizarea eveni­mentului.