Conferință internațională a capelanilor militari la Palatul Patriarhiei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 07 Feb 2023

În Aula Magna a Palatului Patriarhiei a debutat marți, 7 februarie, cea de-a 34-a Conferință Militară a Capelanilor Șefi din țările membre NATO și ale Parteneriatului pentru Pace (PfP), cu tema „Capelanul militar. Persoana și misi­u­nea sa în contextul geo­politic și religios actual”, dedicată statutului capelanului ­militar, promovării libertății și tole­ranței religioase în armată, precum și specificului coordonării asistenței religioase în armatele țărilor membre NATO și PfP. Este pentru prima dată când acest eveniment este organizat în ­România.

Conferința a fost precedată de rostirea rugăciunilor de dimineață în limbile română, greacă și engleză în biserica Parohiei Zlătari din Capitală, unde s-au reunit să aducă mulțumire lui Dumnezeu participanții ortodocși la eveniment, din Georgia, Armenia, Zambia, Polonia, Cipru și Grecia. La final, părintelui paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor LUMINA, i-a fost oferită medalia reprezentativă a evenimentului internațional.

În continuare, coordonatorii capelanilor militari din țările membre NATO și ale Parteneriatului pentru Pace au participat la deschiderea conferinței, moderată de părintele George Pretorian, preot militar în cadrul Secţiei asistenţă religioasă a Ministerului Apărării Naționale.

Întrunirea a debutat cu un mesaj  de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. „Atunci când vorbim despre contextul geopolitic și spiritual actual în care preotul militar își desfășoară misiunea în Armată, ne gândim atât la conflictele din diferite regiuni ale lumii, cât și la nevoia permanentă de pace, între oameni și popoare. Din Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos se desprinde duhul iubirii și al păcii, care trebuie să domnească între oameni pe toate continentele lumii. Hristos nu ne-a lăsat o învățătură cu privire la război, ci dimpotrivă, atât El, cât și sfinții Săi ucenici și apostoli ne dau nenumărate îndemnuri de a trăi unii cu alții în pace. Creștinismul este religia iubirii, singura stare normală a vieții trăite după voia lui Dumnezeu și a păcii aducătoare de bucurie sfântă. (…) Ne rugăm Preabunului Dumnezeu, Cel slăvit și închinat în Treime, să reverse darurile Sale cele bogate asupra preoților militari, spre a împlini tot mai mult datoria de a se ruga pentru mântuirea credincioșilor care le-au fost încredințați și de a-i învăța pe aceștia, cu timp și fără timp, lucrarea rugăciunii care aduce în sufletul omului bucuria și pacea dăruite de Hristos Domnul celor ce iubesc pe Dumnezeu și se jertfesc pentru binele semenilor”, a transmis Patriarhul României.

După cuvântul de binecuvântare, organizatorii i-au oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel emblema de onoare, medalia reprezentativă a conferinței și emblema de onoare din partea Comandamentului European al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii (USEUCOM).

A rostit apoi un cuvânt de bun-venit generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. „Am avut șansa de a participa în teatre de operații și vă pot mărturisi cum capelanii pot face diferența în comportamentul contingentului din aceste teatre de operații. În ultimii ani, ca șef al Statului Major al Apărării, vă pot spune cum capelanii fac diferența în unități nu numai în pregătirea pentru participarea în diferite teatre de operații. Aceasta este o conferință organizată în timpul agresiunii Rusiei față de Ucraina, când oameni mor nu foarte departe de granița țării. Sunt timpuri foarte dificile și periculoase. Sper să avem șansa ca de-a lungul conferinței să discutăm aspecte referitoare la această temă și cum pericolul ne poate influența spiritual și psihic”, a spus generalul Daniel Petrescu.

Cuvinte de întâmpinare au fost rostite de Înaltpreasfințitul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, de Moise Ardelean, președintele Alianței Evanghelice din România, și de Simona Cojocaru, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale.

În continuare, cei prezenți au audiat două prelegeri: „Un secol și jumătate de asistență religioasă în Armata Română”, susținută de Cristina Brăgea, cercetător științific la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, și „Religia ca dimensiune a securității naționale. Coordonate istorice și dimensiuni actuale”, susținută de dr. Șerban Liviu Pavelescu, cercetător științific la aceeași instituție.

La acest eveniment, care se desfășoară până în 10 februarie, sunt prezenți 120 de participanți din 35 de țări și „este important pentru Armata României, având în vedere vizibilitatea în spațiul militar internațional, precum și rolul de consiliere în rândul trupelor”, se arată pe mapn.ro.