Conferință internațională despre mass-media și cultul creștin la Viena

Data: 09 Martie 2022

Între 3 și 6 martie 2022 a avut loc la Viena conferința interna­țională de teologie intitulată „Cultul public și mass-media. Liturghia prin, cu și în mass-media”. De mai bine de doi ani, pandemia de ­COVID-19 a ținut lumea, statele, societatea și, nu în ultimul rând, Biserica în suspans. Timp de câteva luni, cultul public a putut fi săvârșit doar „cu ușile închise”, cu toate acestea slujbele Bisericii au fost accesibile credincioșilor datorită folosirii instrumentelor mass-media moderne, mai ales în perioadele de izolare și de restricții. Astfel, mass-media a devenit parte integrantă a vieții duhovnicești și va continua să facă acest lucru în viitor. Pe baza acestei observații, prelegerile și atelierele de lucru organizate în cadrul con­ferin­ței de la Viena au pus în lumină problema utilizării mass-media în cultul creștin din diferite perspective. În acest fel, discuția litur­gico-teologică a fost îmbogățită cu perspective practice în domeniul larg al difuzării și al organizării mediatice a slujbelor. Atât în mass-media clasică, cât și în mediul online, și-a făcut loc și Biserica Ortodoxă, al cărei scop este propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu și a rugăciunii comune din biserică pentru cei care nu pot fi prezenți la slujbe din motive serioase, cu precădere pentru cei bolnavi.

Din partea Bisericii Ortodoxe Române a luat parte la această confe­rință părintele arhidiacon dr. Vlă­duț-Iulian Roșu, slujitor la Catedra­la Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou din București, care a susținut prelegerea intitulată `Liturgie und Medien in der Ru­ma­̈nisch-Or­tho­doxen Kirche” (Liturghie și mass-me­dia în Biserica Ortodoxă Română). Părintele a evidențiat buna organizare a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, sub atenta coordonare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și care ­cuprinde cinci componente: radio (Radio TRINITAS), televiziune (TRINITAS TV), ziar (Ziarul Lumina), Agenția de știri BASILICA și Biroul de presă și relații publice și, totodată, modul în care slujbele religioase sunt transmise în Patriarhia Română, subliniind avantajele, dar și provocările sau pericolele pe care le poate aduce participarea mediatică la slujbele Bisericii.

Printre partenerii acestei confe­rințe s-au numărat Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Univer­sității din Viena, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Viena - Austria, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Paderborn - Germania, Asociația Renovabis, Departamentul de religie și etică al Corporației Austriece de Radiodifuziune (ORF) și Academia Catolică Media (Katolische Medien Akademie, KMA). Evenimentul s-a ținut la Centrul de formare Kardinal-König-Haus al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena.