Conferința internațională la Alba Iulia despre relaţia dintre Stat şi Biserică în perioada comunistă
Muzeul Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB), a organizat Conferința internațională „Bisericile și puterea politică în anii comunismului. Destine individuale și mecanisme instituționale”, în perioada 21-22 septembrie. Au participat cercetători din Polonia, Ungaria, Republica Moldova și România, de diferite confesiuni, preocupați de studierea regimului totalitar comunist din perspectivă eclezială. Prezentările cercetătorilor acoperă o sferă tematică largă, fiind dezbătute subiecte din istoria Bisericii Ortodoxe, Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice sau din trecutul confesiunilor protestante și neoprotestante, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
La deschiderea evenimentului, alături de cercetători şi reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia s-a aflat pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Prima sesiune de comunicări a fost moderată de dr. habil. Cosmin Budeancă, reprezentant al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A urmat vernisajul expoziției interactive „RomLag 1945-1965”, apoi prima zi a evenimentului a continuat cu o nouă sesiune de comunicări științifice, moderată de Dragoș Ursu, de la Muzeul Național al Unirii. În cea de a doua zi a conferinţei, a treia secțiune de lucrări a fost moderată de dr. Ioana Ursu (MNU).
„Subiectul conferinței este unul de actualitate, în condițiile în care rolul Bisericii în statele foste comuniste este unul important. De altfel, în ultimii 33 de ani, temele de cercetare privitoare la istoria Bisericii în perioada totalitară au fost diverse și, în tot acest timp, au fost publicate numeroase articole și studii în domeniu, fără ca acestea să se epuizeze. De această dată, la Alba Iulia, avem prezentări susținute de cercetători importanți, cu o activitate vastă, și credem că acest spațiu al dialogului va fi unul fructuos”, a spus dr. habil. Cosmin Budeancă.