Conferinţa „Mesajul Bisericii în mediul online“, la Cluj-Napoca

Un articol de: Alexandra Andereș - 03 Mai 2015

Preoţi şi jurnalişti au discutat la Cluj-Napoca despre mesajul Bisericii în mediul online, în cadrul conferinţei organizate de Radio Renaşterea pe 30 aprilie, cu prilejul împlinirii a 16 ani de emisie.

La evenimentul desfăşurat în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au luat cuvântul: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov, directorul Seminarului Teologic Ortodox clujean, pr. Liviu Vidican-Manci, lectorul universitar Cristina Nistor de la Facultatea de Jurnalism din Cluj-Napoca şi jurnalistul Mihnea Măruţă.

Discuţia a fost moderată de directorul Radioului Renaşterea, Paul Siladi, şi s-a concentrat pe efectele prezenţei Bisericii în mediul online.

Vorbitorii au punctat, astfel, activitatea pe site-uri, bloguri sau reţele de socializare precum Facebook: „Pentru Biserică este o mare provocare aceea de a şti să gestioneze acest instrument care încă nu şi-a explorat sau nu şi-a arătat întru totul posibilităţile. Practic asistăm în continuare la evoluţia acestui mediu de comunicare, un mediu care tinde pentru noi să devină ceea ce se numea la un moment dat «second life», un joc virtual în care tu îţi construiai propria lume, propria identitate. Cred că internetul şi acest social media despre care vorbim tinde să devină pentru mulţi această a doua viaţă, întrucât cred că puţini ne punem în realitate întrebarea, cât timp petrecem accesând internetul sau comunicând în acest mediu pe zi şi, mai ales, ce câştigăm de pe urma acestei comunicări“, a afirmat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

Scopul Bisericii şi al presei este unul şi acelaşi, a susţinut lectorul universitar Cristina Nistor de la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“: „Scopul şi misiunea Bisericii şi a presei este unul şi acelaşi, în esenţă şi anume de a comunica adevărul şi frumosul din viaţă. Mi s-a părut fundamental conceptul de dialog. Consider că acesta este până la urmă scopul final al comunicării, fie aceasta comunicare media sau comunicare religioasă. Mi se pare extrem de important să ţinem asta în minte tot timpul. Aici aş identifica un avantaj extraordinar pe care mediul online ni-l oferă, acela de a da posibilitatea unui public mare, larg, de a comunica, de a împărtăşi o reacţie, un feedback“.

La conferinţa organizată de Radio Renaşterea au participat şi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Cu acest prilej, jurnalistul Mihnea Măruţă le-a adresat acestora un îndemn legat de raportul pe care preotul e bine să îl aibă cu instituţiile media: „Susţin că Biserica şi presa sunt într-o competiţie. Deoarece presa are ca scop şi ca obiectiv major să caute şi să descopere noul. În acelaşi timp, Biserica transmite un mesaj care dăinuie de 2.000 de ani. Care este rolul preoţilor? În această competiţie pentru minţile şi sufletele oamenilor, rolul preoţilor este să facă ca acest mesaj, pe care îl transmit de 2.000 de ani încoace, să fie în continuare nou. Cu cât preotul se adresează enoriaşilor şi ei simt din partea sa că acest mesaj este trăit şi este nou la fel ca acum 2.000 de ani, cu atât influenţa preotului asupra minţii şi sufletelor credincioşilor va fi mai mare“.

Aniversarea a 16 ani de emisie a postului de Radio Renaşterea, a continuat vineri, 1 mai, când redacţia şi-a deschis porţile pentru toţi cei care au dorit să o viziteze şi să stea de vorbă cu realizatorii de emisiuni. Programul zilei a debutat cu Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană, urmată de un Te Deum în semn de mulţumire pentru activitatea din cei 16 ani.

Radio Renaşterea a fost înfiinţat la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu şi emite de la 1 mai 1999.