Conferință națională a teologilor doctoranzi la mănăstirea prahoveană Caraiman
La Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman, județul Prahova, a început joi, 3 iunie 2021, cea de-a 4-a ediție a Conferinței naționale a doctoranzilor din domeniul Teologie ortodoxă. În cadrul primei serii a evenimentului, au fost susținute referate de către studenții doctoranzi reprezentativi de la facultăți de teologie din țară și au fost purtate discuții pe baza materialelor prezentate. Conferința se desfășoară în perioadele 2-6 iunie și 10-13 iunie 2021.
Prima serie a evenimentului din acest an, adresat doctoranzilor în teologie ortodoxă din țara noastră, a reunit doctoranzi și profesori de la facultățile de teologie ortodoxă din București, Iași, Sibiu și Cluj-Napoca. Participanții au prezentat cercetările care au conținut subiecte de actualitate de mare interes pentru lucrarea Bisericii în societatea contemporană. Toate lucrările au fost dezbătute împreună cu profesorii coordonatori prezenți.
La conferință au participat: Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București; conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae”; pr. prof. dr. Vasile Răducă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu; pr. prof. dr. Vasile Stanciu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; pr. prof. dr. Gheorghe Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.
„Le-am transmis studenților doctoranzi îndemnul de a se dedica în anii aceștia studiului aprofundat, dar și vieții duhovnicești. Acest studiu să fie în egală măsură însoțit de preocupările duhovnicești care dau sens și perspectivă culturii și informațiilor acumulate în timpul cercetărilor și, desigur, să se axeze în cercetarea lor pe teme de interes major pentru lucrarea Bisericii în societatea noastră modernă, care este și complicată, și complexă. În felul acesta, ei oferă Bisericii instrumente pentru a răspunde la un nivel satisfăcător cerințelor credincioșilor. Au fost prezentate 18 teme din domeniul biblic, sistematic, istoric, dar ceea ce trebuie remarcat este că și temele istorice sunt tratate tot din perspectiva provocărilor actuale. Cele mai multe din aceste comunicări se referă la impactul tehnologiilor, al mediului online asupra gândirii, asupra voinței și a capacității noastre de a alege în mod liber cu adevărat, precum și la influența filosofiilor care vin din alte sfere culturale ale lumii și care pătrund în societatea noastră”, a precizat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
În cadrul discuțiilor, doctoranzii au fost îndemnați ca cercetarea academică să nu fie disociată de experiența și conștiința eclezială, ci să fie ancorată în viața Bisericii, căutând și mărturisind adevărul temei studiate.
„S-a subliniat ca cercetarea teologică să fie articulată la viața Bisericii. Am accentuat că este fundamental ca, inclusiv în actul de cercetare teologică, să se manifeste conștiința eclezială. Cred că o cercetare teologică autentică este cea care sporește fidelitatea față de Hristos și față de Biserica Lui. Ea devine ziditoare și atunci când este făcută și în perspectiva mântuirii, nu doar pentru dezvoltarea unor cunoștințe sau etalarea unor informații. Consider că este foarte important să avem în vedere această legătură dintre cercetarea teologică și viața Bisericii, pe de o parte, iar pe de altă parte, stimularea unei gândiri vii, în condițiile în care există riscul unei tehnicizări a gândirii; riscul ca cercetarea, în ansamblu, să fie evaluată prin standarde, evaluări, criterii care urmăresc doar parametrii tehnici, o birocratizare la nivelul minții”, a spus conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” din București.
De asemenea, părintele profesor dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a evidențiat importanța acestor conferințe şi pentru formarea unor relații de colaborare între doctoranzi.
„Din nou ne întâlnim pentru că din acești tineri teologi dorim să facem reprezentanți ai Bisericii, misionari. Sperăm ca ceea ce își însușesc ei pe calea academicului să poată să fie fructificat pe calea duhovnicescului. De-acum înainte ei pot fi considerați misionari. Nu facem artă pentru artă, ci facem artă ca să întărim acest aspect al misiunii Bisericii. De aceea, aici văd importanța acestor conferințe sau simpozioane naționale, care vine din faptul că se adună doctoranzi din toate școlile teologice care au prins o tradiție, care au deja o istorie în spate și care au conducători de doctorat cu experiență. Ei vin aici, profesori și studenți, se fac prezentări ale cercetărilor, se schimbă idei și cred că aici este marele câștig”, a spus pr. prof. dr. Ioan Moldoveanu.
Referatele susţinute de către doctoranzi vor fi publicate într-un volum distinct, „Studia Doctoralia”, editat de Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, care va ajunge la a 4-a ediție.