Conferinţă pentru apărarea demnităţii celor marginalizaţi

Data: 05 Octombrie 2010

Conferinţa "Platforma globală pentru reflecţie teologică 2010. Unitate şi misiune astăzi: mărturii şi opinii venite de la cei marginalizaţi" organizat de Consiliul Mondial al Bisericilor şi Patriarhia Română, a debutat în această dimineaţă, în Sala Consilium din Palatul Patriarhiei.

La conferinţă participă delegaţi ai Bisericilor membre ale Consiliului Mondial al Bisericilor, Patriarhia Română fiind reprezentată de către părintele Michael Tiţa, consilier patriarhal al Sectorului relaţii bisericeşti şi interreligioase, părintele Dorel Moţoc, consilier patriarhal al Sectorului social-filantropic, şi părintele Constantin Năclad, coordonator al proiectelor educaţionale "Hristos împărtăşit copiilor" şi "Alege şcoala!".

Cu prilejul conferinţei cu tema "Platforma globală pentru reflecţie teologică 2010. Unitate şi misiune astăzi: mărturii şi opinii venite de la cei marginalizaţi", organizată la Palatul Patriarhiei de Consiliul Mondial al Bisericilor şi Patriarhia Română, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat participanţilor următorul mesaj:

Stimaţi organizatori și participanţi,

Mai întâi, dorim să vă adresăm un călduros bun venit la Centrul de Conferinţe – Palatul Patriarhiei, unde participaţi la lucrările Conferinţei organizată de către Consiliul Mondial al Bisericilor împreună cu Patriarhia Română.

Tema propusă spre dezbatere "Platforma globală pentru reflecţie teologică 2010. Unitate şi misiune astăzi: mărturii şi opinii venite de la cei marginalizaţi" este una foarte actuală, întrucât examinează noi posibilităţi de intensificare a misiunii Bisericilor creştine în societatea de astăzi. Din această perspectivă, o atenţie specială este acordată persoanelor marginalizate de societatea în care demnitatea lor nu este respectată, iar vocea lor nu este auzită sau înţeleasă.

Credinţa creştină proclamă permanent adevărul că orice fiinţă umană este creată după chipul lui Dumnezeu şi are o valoare unică și eternă. Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul veșnic al lui Dumnezeu Care S-a făcut om pentru mântuirea oamenilor, cheamă la viaţă veșnică pe toţi oamenii indiferent de rasă, etnie, gen sau poziţie socială. Biserica a condamnat, încă din primele veacuri creştine, acele secte gnostice care învăţau că există o diferenţă ontologică între oameni, împărţindu-i în fiinţe umane de esenţă superioară, predestinaţi spre cunoaşterea adevărată şi spre mântuire, şi fiinţe umane de esenţă inferioară, condamnate la ignoranţă şi osândă.

Astfel, creştinismul adevărat a proclamat totdeauna egalitatea tuturor oamenilor în faţa Creatorului și a predicat iubirea lui Hristos faţă de toţi oamenii, indiferent de rasă, etnie, gen sau poziţie în societate. Pornind de la unitatea ontologică şi egalitatea axiologică a tuturor oamenilor, teologii creștini s-au pronunţat adesea împotriva diferitelor forme de discriminare şi nedreptate socială. Operele Sfinţilor Părinţi ai Bisericii oferă numeroase exemple de implicare nemijlocită a Bisericii în ajutorarea oamenilor săraci şi marginalizaţi, indiferent dacă aceştia primiseră sau nu botezul creştin.

În epoca modernă, Bisericile din întreaga lume şi-au unit adesea vocile împotriva regimurilor politice discriminatorii. Un exemplu binecunoscut este atitudinea Bisericilor membre ale Consiliului Mondial al Bisericilor împotriva regimului de apartheid. Consiliul Mondial al Bisericilor este cunoscut şi respectat printre altele şi pentru activitatea constantă în apărarea și promovarea drepturilor omului și a demnităţii umane, subliniind rădăcinile biblice ale acestor drepturi. Astfel, toate Bisericile împreună au vocaţia misionară de-a proclama Evanghelia iubirii lui Hristos pentru întreaga umanitate, adică pentru toate etniile și persoanele umane.

O preocupare majoră a Bisericii Ortodoxe Române este astăzi asistenţa pastorală și social-caritabilă pentru cele patru milioane de credincioși ortodocşi români care au emigrat în ultimii ani în diferite părţi ale lumii. Biserica Ortodoxă Română se îngrijește de credincioşii ei care au decis să lucreze temporar sau să se stabilească definitiv în alte ţări. Astfel au fost înfiinţate sute de parohii și câteva eparhii noi în diferite zone ale lumii.

În interiorul României, Biserica noastră a început să dezvolte programe de integrare socială şi eclesială a romilor. Un astfel de program care se desfășoară cu succes la nivelul Patriarhiei Române este cel numit "Alege şcoala", în care copiii, mulţi dintre ei romi, sunt ajutaţi să-şi continue studiile pentru a preveni abandonul şcolar. Desigur, este nevoie de programe pe termen lung atât sociale, cât mai ales educaţionale. În acest sens, este nevoie de cooperare creștină la nivel naţional și internaţional. Conferinţa prezentă se înscrie în această perspectivă.

Ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvinteze pe toţi organizatorii și participanţii la lucrările acestei conferinţe dedicată misiunii Bisericilor în apărarea demnităţii umane a persoanelor marginalizate. Vă dorim tuturor bucuria de-a contribui la identificarea soluţiilor și mijloacelor de cooperare creștină pentru a intensifica solidaritatea Bisericii cu cei marginalizaţi în societatea contemporană. Vă dorim, de asemenea, un sejur plăcut în România!

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române