Conferința „Postul, timpul vindecării sufletești” la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 01 Aprilie 2024

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc luni, 1 aprilie, conferința „Postul, timpul vindecării sufletești”, susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhi­episcopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cadrul conferinței au fost premiați câștigătorii concursului „Gânduri către un om bolnav”.

Conferința a adunat tineri, studenți, elevi, preoți și credincioși din Sibiu veniți să asculte prelegerea IPS Părinte Mitropolit Laurențiu despre valențele tămăduitoare ale postului, atât pe plan spiritual, cât și biologic. Organizația Tinerilor din Sibiu, Colegiul „Octavian Goga” din Sibiu și Mitropolia Ardealului, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Facultatea de Teologie din Sibiu, au făcut posibile întâlnirea cu ierarhul și ceremonia în care au fost premiate cele mai bune lucrări înscrise la concursul „Gânduri către un om bolnav”, desfășurat în perioada 28 februarie - 24 martie 2024, în cadrul căruia elevi și tineri cu vârsta cuprinsă între 7 şi 35 ani au avut posibilitatea să își prezinte creațiile literare dedicate celor aflați în suferință.

Cele mai bune lucrări din concurs vor fi duse bolnavilor din spitalele orașului Sibiu în perioada 2-5 aprilie, după cum au transmis organizatorii.

Tămăduirea de boli și de păcate

În prelegerea susținută în aula Facultății de Teologie din Sibiu, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit despre puterea tămăduitoare a postului și despre credința puternică prin care cei aflați în suferințe fizice pot să primească vindecarea de la Tatăl ceresc, așa cum mărturisesc Sfintele Evanghelii prin prezentarea minunilor săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Postul de bucate împreună cu postul de păcate și cu fapta bună ne pregătesc să ne împăr­tășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. (…) În această perioadă a Postului Mare, avem ca model tămăduirea completă pe care a făcut-o Mântuitorul slăbănogului din Capernaum. Întâi de toate i-a zis: «Iertate îți sunt ție păcatele!» și apoi i-a zis: «Scoală-te, ia-ţi patul tău și mergi la casa ta!» Avem imaginea unei lucrări complete pe care a săvârșit-o Mântuitorul Iisus Hristos, și trebuie să încercăm să găsim sensul și folosul postirii prin credință puternică și fapte bune. (…) Cei care se dăruiesc întreținerii sănătății, care se luptă cu toate bolile acestei lumi și îi ajută pe cei aflați în suferință, medicii și cadrele medicale, au ceva special, pentru că vedem în ei o întruchipare a milostivirii Mântuitorului Iisus Hristos, Cel care a dăruit tămăduire sufletească și trupească atâtor oameni”, a subliniat ierarhul.

În cadrul conferinței, tinerii și toți cei prezenți în aula Facultății de Teologie din Sibiu au avut posibilitatea să adreseze întrebări ierarhului despre cele prezentate.