Conferinţă preoţească la Ploieşti

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 16 Mai 2018

Sesiunea de la Ploieşti a Conferinţei pastoral-misio­nare de primăvară a avut loc marţi, 15 mai, în biserica Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului”. Lucrările au fost precedate de Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi din Administraţia eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor şi din protopopiatele Ploieşti Nord, Ploieşti Sud şi Urlaţi. În deschiderea lucrărilor conferinţei, Episcopul-vicar patriarhal a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „2018 - Anul omagial al unității de credință și de neam”.

În cadrul întâlnirii, pr. lect. dr. Petre Sperlea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti, a vorbit despre cele mai emblematice biserici din Arhiepiscopia Bucureştilor zidite în perioada 1918-2018. Pr. prof. dr. Mihail-Simion Săsăujan, consilier eparhial şi profesor universitar al facultăţii bucureştene, a prezentat cele mai semnificative instituţii educaţionale din Arhiepiscopia Bucureştilor edificate în perioada 1918-2018. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a susţinut referatul „Contribuția Bisericii la promovarea con­științei naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern”. Ierarhul a sub­liniat importanţa contribuţiei clericilor şi a credincioşilor ortodocşi români la menţinerea şi cultivarea conştiinţei de credinţă şi neam: „Biserica Ortodoxă Română, începând cu formele de organizare primară, la nivel de parohii, a reuşit să păstreze limba română în toate provinciile româneşti, indiferent de limba stăpânitorilor; a reuşit să păstreze unitatea de credinţă în ciuda presiunilor prozelitiste venite din partea mai multor confesiuni creştine şi din partea islamului şi a reuşit să păstreze în toate cele trei provincii - prin schimbul de ierarhi, cărturari, zugravi de biserici, preoţi, călugări - această conştiinţă clară şi neîntreruptă cu privire la originea noastră romană şi la credinţa pe care am primit-o de la Sfântul Apostol Andrei. Evenimentul de la 1 Decembrie 1918 este, cu adevărat, un moment providenţial, o lucrare şi un dar pe care Dumnezeu l-a dat românilor pentru multa lor răbdare şi suferinţă de-a lungul multor secole”.

La final, Preasfinţia Sa ne-a vorbit și despre importanța referatelor prezentate clericilor în cadrul conferinţei pastoral-misionare de la Ploieşti. „Cei doi conferenţiari de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti au prezentat bisericile reprezentative construite în acest centenar care s-a scurs de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, precum şi situaţia şi dezvoltarea învăţământului teologic şi laic din această perioadă. Referatele prezentate le-au oferit participanţilor la conferinţă prilejul de a analiza sintetic direcţiile arhitecturii bisericeşti care s-a dezvoltat în perioada 1918-2018 şi monumentele reprezentative care s-au înăl­ţat în Bucureşti şi în celelalte localităţi din Arhiepiscopia Bucureştilor. De asemenea, au avut ocazia de a-şi forma o imagine foarte clară asupra şcolilor de teologie care au funcţionat în eparhie în acest ultim secol, asupra situaţiei disciplinei religie în învăţământul de stat şi asupra învăţământului românesc, în general”, a subliniat Preasfinția Sa.

Toţi clericii prezenţi la conferinţa pastoral-misionară au primit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe volume apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române şi la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

În cadrul Sfintei Liturghii de ieri, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Ştefan Georgian Panait, pe seama Parohiei Plopu, Protoieria Ploieşti Nord.