Conferinţă preoţească semestrială în Eparhia Dunării de Jos
La Galaţi, a avut loc joi, 14 noiembrie, întrunirea preoţilor din protopopiatele Galați, Tecuci, Covurlui, Nicoreşti, Făurei şi Însurăţei, din județele Galați și Brăila, în cadrul conferinţei pastoral-misionare din cel de-al doilea semestru al anului 2024. Duminică, Arhiepiscopul Dunării de Jos a slujit la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.
Conferința s-a desfăşurat în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de slujitori din cadrul Permanenţei Consiliului eparhial, protoierei, preoţi care au şi profesia de medic, clerici din instituţiile medicale, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare nou hirotoniţi, unii dintre ei din comunităţile parohiale afectate de inundaţiile din această toamnă. La slujbă au fost prezenţi toţi preoţii şi cântăreţii bisericeşti din cele şase protopopiate convocate la conferință. Lucrările propriu-zise ale şedinţei au fost aşezate sub genericul „Bolile sufletului şi terapia Sfinţilor vindecători în concretul provocărilor reale constatate de preot în familie şi în comunitatea parohială. Provocări şi remedii” şi s-au desfăşurat tot în lăcaşul de cult.
În deschiderea şedinţei, Părintele Arhiepiscop Casian a prezentat o serie de texte reprezentative din reflecțiile despre rugăciune şi despre om de la chirurgul şi biologul francez, laureat al premiului Nobel, dr. Alexis Carrel, extrase din lucrările „Conduita vieții” și „Omul, ființă necunoscută”.
În continuare, în cadrul întrunirii au fost analizate activităţile şi programele misionare desfăşurate în acest an, în special cele derulate în ultima perioadă pentru sprijinirea duhovnicească şi materială a sinistraţilor.
Referatele pregătite de către preoţii medici şi de ceilalţi slujitori desemnaţi au cuprins relatări din experienţa personală acumulată în spital, despre rugăciunea unită cu lucrarea filantropică, exemple ale prezenţei lor la căpătâiul bolnavilor şi prezentarea unor mărturii privind cazuri concrete de însănătoşire sufletească şi trupească. Au fost discutate şi aspecte legate de pregătirea şi buna organizare a următoarelor activităţi şi programe pastoral-misionare din Arhiepiscopia Dunării de Jos în luna dedicată Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al eparhiei şi al întregului neam românesc.
Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească de până acum.
Înaltpreasfinţia Sa a încheiat lucrările conferinţei semestriale de toamnă mulţumind preoţilor participanţi pentru prezenţa la acest eveniment în spaţiul de rugăciune din biserica reprezentativă a eparhiei şi pentru mărturiile frumoase aduse despre lucrarea sfinţilor vindecători în viaţa oamenilor, cât şi despre implicarea excepţională a slujitorilor şi credincioşilor în lucrarea Bisericii.
În Duminica a 26-a după Rusalii, 17 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale. După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, la împlinirea a 98 de ani de la naşterea sa, precum şi pentru ctitorii Catedralei Arhiepiscopale.