Conferinţă preoţească şi şedinţă „Alege şcoala!“
Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit joi, 30 mai, o serie de activităţi pastoral-catehetice. Între acestea amintim conferinţa preoţilor din Protoieria Craiova Sud şi întâlnirea de final pentru proiectul naţional „Alege şcoala!“.
Conferinţa pastoral-misionară a preoţilor din Protopopiatul Craiova Sud a fost prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Tema întâlnirii, „Sfinţii Împăraţi şi rolul lor în istoria creştinismului“, a fost prilejuită de contextul decretării anului 2013 ca An omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfântul Constantin cel Mare, „promotorul unei Europe creştine“
Activitatea a fost deschisă prin oficierea Sfintei Liturghii la altarul Bisericii Obedeanu, închinată de asemenea Sfinţilor Împăraţi, de un sobor de preoţi condus de părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, în prezenţa IPS Părinte Irineu. După Sfânta Liturghie, preoţii s-au deplasat spre sala de festivităţi a Centrului de restaurare pentru a participa la conferinţa propriu-zisă. În deschidere, părintele Mihail Florin a susţinut o prelegere pe tema anunţată, urmată de luări de cuvânt, întrebări şi dezbateri.
La finalul întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit a subliniat rolul deosebit al Sfântului Constantin cel Mare în formarea Europei creştine de mai târziu, în general, şi a poporului român creştin, în special. „Sfântul Constantin este cel care a pus bazele Europei creştine. Legile, edictele, lăcaşurile de cult şi tot ceea ce a făcut pentru religia creştină ne arată cât de mare a fost el pentru noi. De aceea, Biserica l-a aşezat în rândul sfinţilor, pentru că el a avut permanent în grijă bunăstarea şi sporirea învăţăturii creştine, întocmai ca un «episcop al treburilor din afara Bisericii». Sfântul Constantin, strămoşul nostru de la sudul Dunării, a iubit şi s-a îngrijit de poporul daco-roman, mulţi dintre generalii săi fiind de origine daco-romană. De aceea el este atât de iubit pe aceste meleaguri, multe biserici de la noi îi sunt închinate şi peste 1.700.000 de credincioşi îi poartă numele“, a precizat IPS Irineu.
Întâlnirea de final în cadrul proiectului „Alege şcoala!“
În după-amiaza aceleiaşi zile, peste 90 de preoţi din cuprinsul celor şase protopopiate ale Arhiepiscopiei Craiovei (Craiova Sud, Craiova Nord, Băileşti, Târgu Jiu Sud, Târgu Jiu Nord şi Târgu Cărbuneşti) s-au strâns în sala de festivităţi a centrului pentru a lua parte la şedinţa de final a proiectului naţional „Alege şcoala!“. În deschidere, diac. George Jambore, inspector la Sectorul Învăţământ şi catehizare al Patriarhiei Române, a făcut o trecere în revistă a celor mai importante activităţi derulate în proiect. În acest context, diac. Jambore a subliniat importanţa actului catehetic în Biserică. „Felul în care catehetul înţelege să fie consecvent, fie în atitudine, fie în acţiunile sale, toate acestea reprezintă fundamentul pe care copilul îşi clădeşte prima imagine despre viaţa duhovnicească. De aceea este foarte important cum începem. Timpul este scurt, copiii de astăzi sunt viitorii părinţi de mâine şi, odată ce au crescut, este foarte greu ca ei să mai fie modelaţi. Sfântul Apostol Pavel îi îndeamnă pe efeseni să răscumpere vremea. Sfântul Nicolae Velimirovici foloseşte în acest context un alt îndemn: slujiţi puţin ca să împărăţiţi veşnic“, a conchis diac. George Jambore. Pr. Mihai Iliescu, inspector în cadrul aceluiaşi departament, a apreciat activitatea „Alege şcoala!“ ca fiind una „de succes“, proiectul fiind nominalizat între primele cinci pe ţară.
În continuare, a fost proiectat un filmuleţ cu cele mai importante activităţi desfăşurate în cadrul proiectului. La final, fiecare protopopiat a delegat câte un reprezentant care a luat cuvântul. În semn de mulţumire pentru colaborarea eficientă pe parcursul celor doi ani de „Alege şcoala!“ în Arhiepiscopia Craiovei, reprezentanţii Patriarhiei Române au oferit mai multe diplome celor mai activi colaboratori.
La şedinţa de final a proiectului „Alege şcoala!“ au fost prezenţi, pe lângă preoţii participanţi, protoiereii celor şase protopopiate ale Arhiepiscopiei Craiovei, reprezentanţi din partea Asociaţiei „World Vision“ şi delegaţi din partea Centrului eparhial. (Diac. Ioniţă Apostolache, Gheorghe Cioiu)