Conferință și consfătuiri pentru cadrele didactice de religie şi teologie din Eparhia Oradiei

Un articol de: Pr. Alin Florin Sonea - 30 Septembrie 2022

În cadrul seriei conferințelor semestriale de toamnă din Episcopia Oradiei, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a avut loc vineri, 23 septembrie, reuniunea cadrelor didactice de religie şi teologie din Eparhia Oradiei.

În Paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” al liceului, cadrele didactice de la disciplina Religie ortodoxă au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum. Apoi, în sala festivă a liceului, pr. prof. Florin Negruțiu a prezentat referatul cu titlul „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț - modele de viețuire pentru monahul și creștinul contemporan”, întocmit de pr. Silvestru Vid de la Mănăstirea Izbuc, în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi „Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ” în Patriarhia Română.

Întâlnirea a continuat cu consfătuirile profesorilor de religie de la toate cultele din județul Bihor. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației pentru disciplina Religie, a vorbit celor prezenţi despre statutul orei de religie în contextul noilor modificări legislative, aspecte legate de programele școlare și ghidurile metodologice elaborate pentru clasele a IX‑a și a X‑a. Acesta a accentuat rolul de formator al profesorului de religie în cadrul comunității școlare, evidențiind eforturile întregului corp profesoral care predă disciplina Religie de a fi factori de echilibru în relația cu elevii, părinții acestora și cadrele didactice.

Pr. Radu Rus, vicar‑eparhial și directorul Liceului Ortodox din Oradea, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, mulţumind profesorilor de religie pentru demersurile și reușitele din anul școlar precedent.

Inspectorul școlar prof. pr. Florin Negruțiu a prezentat o diagnoză a procesului instructiv‑educativ la disciplina Religie şi a adresat felicitări profesorilor care au organizat competiții la nivel local și județean şi care au reprezentat județul cu elevii în diferite etape ale unor competiții consacrate. Au fost prezentate noutățile de la nivelul disciplinei, aspecte legate de elaborarea planificărilor la nivel județean pentru fiecare cult și nivel de studiu. A fost prezentată structura portofoliului profesorului de religie, oportunitățile legate de programele de formare oferite la nivel naţional și prin Casa Corpului Didactic Bihor. S‑au prezentat programe şi resurse pentru disciplina Religie, precum şi calendarul pentru definitivat, gradul didactic II și I, respectiv titularizare.

În anul școlar în curs, profesorii de religie pot participa la evenimentele cunoscute, precum şi la o nouă ediție a Simpozionului Național „Roman Cirogariu - spirit european”, din luna mai 2023, în contextul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Academiei Teologice Ortodoxe din Oradea.