Conferințe ale preoților din parohiile județului Brașov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Noiembrie 2023

În cadrul Zilelor Șaguniene 2023, au avut loc două conferințe preoțești la Făgăraș și Brașov, cu tema Anului comemorativ al cântăreților și imnografilor bise­ricești. Ambele întâlniri au fost prezidate de Înaltprea­sfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

La sediul Protopopiatului Făgăraș s-au întrunit joi, 23 noiembrie, preoții din parohiile arondate acestei protoierii, alături de preoții de la parohiile din Protopopiatul Rupea. În deschiderea lucrărilor, Înalt­preasfințitul Mitropolit Laurențiu a vorbit despre rolul muzicii bi­sericești în cultul ortodox, iar mai apoi pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, de la Fa­cultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șa­guna” din Sibiu, a prezentat referatul intitulat „Perspective actuale privitoare la cântarea de strană din Ardeal” în care a evidențiat aspecte importante din istoria cultului ortodox din Transilvania.

„Au existat generații de cân­tă­reți care peste 50 de ani - în medie - au slujit lui Dumnezeu, la strană, în biserică, în Ardeal. Erau cân­tă­reți și de 70-80 de ani care au slujit lui Dumnezeu în strana bisericii și această instituție a cân­tă­rețului - până la urmă, o putem numi așa - era una strâns legată de instituția preotului, de persoana preotului și de slujirea liturgică”, a spus pr. Dan Alexandru Streza.

Pr. Constantin Spiridon de la Parohia Mândra, Protopopiatul Făgăraş, a susţinut referatul „Particularităţi ale muzicii bisericești din Transilvania”, iar pr. Claudiu Gheor­ghiță Zgâmbău de la Parohia Hoghiz, Protopopiatul Rupea, a susţinut referatul „Muzica corală din Transilvania”. 

Cult și muzică bisericească

Conferința preoților din Protopopiatul Brașov, Protopopiatul Prejmer-Săcele și Protopopiatul Bran-Zărnești, a avut loc vineri, 24 noiembrie, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. Înalt­prea­sfințitul Mitropolit Lau­rențiu a vorbit în deschiderea evenimentului despre misiunea preotului profesor Dimitrie Cunţan. 

„Dimitrie Cunţan avea să lase posterității o lucrare foarte valoroasă, un preţios manual de cântări bisericești folosit de generații întregi de teologi și cântăreţi. Lucrarea marelui profesor de muzică bisericească, preotul Dimitrie Cun­țan, avea să aducă un ghid necesar pentru învăţarea cântărilor bisericeşti de origine bizantină din Ardeal”, a spus ierarhul.

Pr. lect. univ. dr. Sorin Vasile Do­bre de la Facultatea de Teologie din Sibiu a vorbit despre particularităţile muzicii bisericești din Transilvania.

„Cum cultul ortodox a fost însoțit întotdeauna de muzică, trebuie să admitem ideea că acolo unde a existat o mănăstire sau biserică ortodoxă, a fost un centru de cultivare a muzicii bisericești (...). Românii ardeleni și-au putut păstra credinţa, cultul și muzica bisericească în aceste mănăstiri sau chiar biserici sătești, în ciuda vicisitudinilor prin care au trecut”, a spus pr. Sorin Vasile Dobre.

Conferința a continuat cu referatul „George Ucenescu şi Anton Pann - protopsalţi în Şcheii Braşovului”, prezentat de pr. Marius Albu de la Parohia Brașov-„Buna Vestire”, apoi cu referatul „Vocea - dar de la Dumnezeu”, susținut de pr. Ionuț Ploscaru, de la Parohia Brașov-ASTRA, și cu referatul „Mitropolitul Andrei Şaguna și muzica bisericească din Transilvania” al pr. Vasile Goian de la Parohia Gârcini, Protopopiatul Prejmer-Săcele.