Conferinţe preoţeşti de toamnă la Bistriţa şi la Nicula
Conferinţa preoţească din Protopopiatul Bistriţa, prezidată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a avut loc ieri, 22 octombrie. La Mănăstirea Nicula a avut loc conferinţa preoţilor din Protopopiatul Gherla, prezidată de Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul.
La conferinţa preoţească din Protopopiatul Bistriţa au mai participat, alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, părintele Iustin Tira, vicar-administrativ al eparhiei, şi arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul pe probleme de protocol, alături de protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. Conferinţa a debutat cu oficierea unei slujbe de Te-Deum în biserica protopopiatului, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului“.
Apoi, ierarhul, însoţit de o delegaţie din care au făcut parte şi primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, şi viceprimarul municipiului, George Avram, a vizitat şantierul de la Asociaţia „Filantropia“ Bistriţa. IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a apreciat stadiul lucrărilor, apoi, în prezenţa sutelor de credincioşi şi elevi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu“ şi a autorităţilor locale, ierarhul a arătat importanţa implicării Bisericii în educaţia moral-religioasă a tinerilor şi grija pentru cei defavorizaţi, citând textul Sfintei Scripturi „Credinţa fără fapte, moartă este“.
În cadrul conferinţei, au susţinut referate pr. Toader Tomoroga de la Parohia Blăjenii de Sus, care a vorbit despre implicarea parohiilor în misiunea cu tinerii, şi pr. dr Marius Pintican, care a evidenţiat importanţa implicării Bisericii în activităţile filantropice şi de asistenţă socială. Conferinţa a prezentat importanţa acestei duble misiuni a Bisericii, fiind completată de luări de cuvânt din partea preoţilor, pe baza experienţei din parohie. Ierarhul i-a îndemnat, la final, pe preoţii bistriţeni să participe ca voluntari în aceste acţiuni filantropice, făcându-se „tuturor toate“ pentru semeni, conform celor precizate de pr. Emanuel Vidican.
Conferinţă preoţească în Protopopiatul Gherla
Conferinţa preoţească de toamnă a preoţilor din Protopopiatul Gherla s-a desfăşurat ieri, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Nicula. Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, în biserica mănăstirii. În soborul de preoţi şi diaconi s-au aflat: consilierul economic al arhiepiscopiei, pr. Gavril Vârva, protopopul de Gherla, Paul Isip, stareţul Mănăstirii Nicula, pr. Nicolae Moldovan, preoţi şi stareţi de la bisericile şi mănăstirile din împrejur. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Vasile Someşanul a oficiat şi hirotonia întru preot a diaconului Alin Pop, care se va ocupa de asistenţa duhovnicească la Centrul social al Protopopiatului Beclean. Apoi, prof. Aurel Sasu, desemnat prin testament să se ocupe de moştenirea culturală a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, a lansat volumul „Misterele orientale şi creştinismul“, care reprezintă teza de licenţă în teologie a ierarhului trecut la cele veşnice.
În Aula „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ a avut loc conferinţa prezidată de PS Episcop Vasile Someşanul, cu tema „Două imperative ale misiunii în parohii: activităţile cu tinerii şi asistenţa socială“ la care au participat toţi preoţii din Protopopiatul Gherla, împreună cu protopopul Paul Isip. Ierarhul a arătat că aceste preocupări privind asistenţa socială şi misiunea cu tineretul sunt o prioritate pentru Biserică, în contextul social contemporan. A urmat susţinerea celor două referate de către pr. Ovidiu Feldurean, de la Parohia Dăbâca, şi de pr. Alchidim Fetinca, de la Parohia Sic. La final, s-au făcut comunicări cu caracter administrativ, social şi pastoral misionar, potrivit pr. Marius Ormenişan.