Conferințe preoțeşti de toamnă la Huedin şi Turda

Un articol de: Darius Echim - 31 Octombrie 2020

În cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului se desfăşoară conferinţele preoţeşti de toamnă, cu o tematică dedicată „Anului omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Clericii din Protopopiatul Huedin s-au reunit în cadrul con­ferinței preoțești de toamnă, la Mănăstirea Piatra Craiului, judeţul Cluj. Întâlnirea din 23 octombrie a fost precedată de o slujbă de Te Deum, săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a mitropoliei, lui Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea academică și pentru promovarea valorilor tradițio­nale creștine.

Ierarhul a vorbit apoi despre tema „Anul omagial al pastorației părin­ților și copiilor” și „Anul come­mo­rativ al filantropilor ortodocși români”. Istoricul Mircea Gheorghe Abrudan a susţinut prelegerea „Mari filantropi români”, cu acest prilej fiind lansată şi cartea „Protopop Aurel Munteanu (1882-1940), martir al poporului român și mucenic al Bisericii Ortodoxe”, semnată de istoricul clujean, apărută la Editura „Renașterea” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Conferinţa preoțească de toamnă din Protopopiatul Turda a avut loc în 22 octombrie la Mănăstirea Mihai Vodă, fiind precedată de un Te Deum, săvârşit de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni preoteselor Camelia Șteopei și Ruxandra Sima, pentru activitatea de peste 30 de ani în cadrul Protopopiatului Turda. Apoi, ierarhul le-a vorbit preoţilor despre tema anului omagial. Conferinţa a continuat cu prelegerea „Dimensiunea filantropică a pastorației părinților și copiilor”, susţinută de pr. conf. dr. habil. Gabriel-Viorel Gârdan, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care a subliniat că „nu există pasto­rație ziditoare și roditoare fără filantropie”. La final, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a adresat câteva îndemnuri pastorale. Conferinţele preoţeşti continuă în protopopiatele Bistrița (3 noiembrie), Cluj I (4 noiembrie), Dej (5 noiembrie) și Cluj II (6 noiembrie).