Conferințe preoțești în Arhiepiscopia Timișoarei
Pe temeiul hotărârii Sfântului Sinod, la prima serie a conferințelor preoțești din acest an din Arhiepiscopia Timișoarei a fost tratată tema: „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”. Astfel, la conferințele organizate luna aceasta cu preoții în toate cele șase protopopiate ale Eparhiei Timișoarei, au participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan (la protopopiatele Timișoara I, Timișoara II și Sânnicolau Mare) și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei (la protopopiatele Lugoj, Făget și Deta).
Conferințele au debutat cu oficierea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos sau a Te Deum‑ului și au continuat cu cuvântul de întâmpinare și de deschidere, rostit de părinții protopopi.
Pe marginea temei au susținut referate pr. lect. dr. Marius Ioana de la Parohia Timișoara Zona Pârvan și pr. Constantin Florin Milin de la Parohia Carani, pr. Valentin Murar de la Bătești, pr. Ovidiu Capotescu de la Begheiul Mic și pr. Ionuț Drinovan de la Sinersig, subliniind, totodată, activitățile pastorale desfășurate de către Biserică în sprijinul credincioșilor vârstnici. Preotul Achim Miloș de la Parohia Denta s‑a referit și la relația preot‑bătrân, la modalitățile de trăire a vârstei a treia cu demnitate, cu credință și cu frică de Dumnezeu. Preoții Valentin Cazac de la Parohia Bulgăruș și Mihai Herghelegiu de la Parohia Satchinez au evidențiat importanța pastorației credincioșilor vârstnici, mai ales a celor care, din motive de sănătate, nu mai pot participa la sfintele slujbe. Referatele au fost fundamentate pe învățătura Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți, atât de actuală în vremurile noastre, când parohiile, îndeosebi din mediul rural, se confruntă cu îngrijorătorul fenomen al îmbătrânirii.
În cadrul conferințelor de la Timișoara și Sânnicolau Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a adresat preoților prezenți îndemnul de a‑i cerceta pe credincioșii vârstnici și singuri, care, nu de puține ori, cad în păcatul deznădejdii, atât din cauza singurătății, cât și din pricina bolilor și a greutăților cu care se confruntă. Ca slujitori ai Bisericii avem cu toții misiunea sfântă de a fi alături de acești credincioși ajunși la vârsta senectuții și de a le oferi asistență spirituală și materială. În acest context, Părintele Mitropolit Ioan a vorbit și despre bătrânețile preoților, despre modul lor de viețuire, după ce și‑au încheiat activitatea administrativ‑pastorală. Chiriarhul a adus în atenție și relația dintre preoții tineri și cei vârstnici, îndemnându‑i pe toți la comuniune frățească și la împreună slujire.
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul i‑a îndemnat pe preoții din protopopiatele Lugoj, Făget și Deta să îi ajute pe credincioșii vârstnici, aflați în dificultate, să le ofere asistență spirituală și alinare sufletească și să‑i împărtășească cu Sfintele Taine.
Un moment inedit și emoționant a avut loc la finalul conferinței preoțești de la Comloșul Mare, când beneficiarii căminului pentru persoane vârstnice, însoțiți de directorul acestei instituții sociale și de personalul angajat, au participat la slujba de mulțumire oficiată pentru ei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan și cu toți preoții prezenți. Înaltpreasfinția Sa a dialogat, apoi, cu beneficiarii, s‑a interesat de condițiile lor de viață și de activitățile la care participă în cadrul centrului social.
Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice constituie, așadar, un bun prilej de a analiza cu preoții slujitori situația credincioșilor vârstnici din țara noastră, de a încuraja participarea lor la sfintele slujbe și de a le arăta recunoștința pentru dragostea lor față de Biserică și față de parohiile din care fac parte. Conferințele preoțești din acest an au rolul de a intensifica activitățile social‑filantropice și culturale ale parohiilor, dedicate acestei categorii de credincioși.