Conferinţe preoţeşti la Reghin şi Târgu-Mureş

Un articol de: Liviu Stanciu - 12 Iunie 2014

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul preoţilor din protopopiatele Reghin şi Târgu-Mureş, miercuri, 11 iunie şi joi, 12 iunie, unde a prezidat conferinţele preoţeşti de primăvară.

Subiectul conferinţelor preoţeşti din această primăvară se axează pe tema generală a anului omagial 2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii).

Tema mare a conferinţelor a fost defalcată în trei mari părţi, fiecare dintre cei trei preoţi conferenţiari din fiecare protopopiat având de tratat una dintre cele trei subteme. Prima dintre ele a fost „Spovedania - Taina împăcării omului cu Dumnezeu“, în cadrul căreia s-a vorbit despre această sfântă taină ca act de renaştere sufletească, scoţându-se în evidenţă pocăinţa şi valoarea ei spirituală, despre elementele constitutive ale Tainei Spovedaniei (căinţa sinceră, mărturisirea păcatelor, dezlegarea şi îndeplinirea canonului de pocăinţă), despre obligativitatea spovedaniei în pregătirea pentru primirea Sfintei Împărtăşanii şi despre tact, înţelepciune şi echilibru în scaunul de spovedanie.

A doua subtemă a avut ca subiect „Euharistia ca taină a unirii omului cu Dumnezeu“. În tratarea ei s-a vorbit despre Sfânta Euharistie ca Jertfă şi ca Taină, despre prezenţa reală a Domnului Iisus Hristos în elementele euharistice, despre participarea la Sfânta Liturghie, ca pregustare a Împărăţiei lui Dumnezeu şi manifestare concretă a unităţii în credinţă, şi despre condiţiile primirii Sfintei Împărtăşanii.

În cadrul celei de a treia subteme, s-au scos în evidenţă „Roadele duhovniceşti ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei“, vorbindu-se despre vindecarea de păcate şi redobândirea stării de curăţie primite la Botez, despre însănătoşirea sufletească a omului şi revigorarea societăţii, despre împrospătarea vieţii duhovniceşti prin refacerea comuniunii cu Dumnezeu şi despre efortul practic al părinţilor parohi de a sădi şi cultiva apoi viaţa cea nouă în viaţa de zi cu zi a membrilor parohiei.

Îndemnuri pentru preoţi

Conferinţa preoţească de primăvară din Protopopiatul Reghin a fost susţinută de către preoţii: Călin-Cristian Şipoş din Parohia Gurghiu, care a vorbit despre „Sfânta Spovedanie - Taina împăcării omului cu Dumnezeu“, Ovidiu-Epifan Moldovan, capelanul Spitalului Municipal Reghin, a vorbit despre „Euharistie ca Taină unirii omului cu Dumnezeu“, şi Valentin Vârva, parohul din Comori, care a vorbit despre „Roadele duhovniceşti ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei“.

La Târgu-Mureş, părintele Iulian Suciu, din Parohia Ungheni II, a tratat tema generală a „Spovedaniei ca taină a împăcării omului cu Dumnezeu“, părintele Gheorghe Moldovan, de la Vidrasău, a vorbit despre „Sfânta Euharistie ca taină a unirii creştinului cu Dumnezeu“, iar părintele Teodor Fărcaş, de la Nazna, a scos în evidenţă „Roadele duhovniceşti“ pe care le aduc în viaţa creştinului cele două Sfinte Taine.

„Aici, la Conferinţa preoţească de primăvară, s-au adunat preoţii din Protopopiatul Târgu-Mureş. În cadrul acesteia, s-au prezentat referate având drept subiect Sfânta Spovedanie şi Sfânta Euharistie. Prin aceste Sfinte Taine ale Bisericii primim reaşezarea în har şi infuzia vieţii dumnezeieşti în viaţa noastră muritoare, spre a face din ea un adevărat pridvor al veşniciei fericite. Pe de o parte, prin cele relatate şi auzite, iar pe de altă parte, prin convorbiri duhovniceşti şi comuniune sacerdotală, preoţii noştri au primit astăzi îndemn de a păstori pe enoriaşii lor «cu tragere de inimă, făcându-se pilde ale turmei» (I Pt. 5, 2). Precum arată Sfântul Ioan Gură de Aur, «grija de turma lui Hristos este un semn al iubirii faţă de El»“, a spus IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.