Conferințe preoțești și sinaxă monahală în Episcopia Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 27 Septembrie 2023

În perioada 18‑21 septembrie, preoții și diaconii din cuprinsul celor patru protopopiate ale eparhiei s‑au întrunit cu prilejul organizării conferințelor preoțești semestriale, sesiunea de toamnă, sub egida „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

Conferințele preoțești s‑au desfășurat în sălile festive ale centrelor protopopești din Oradea, Beiuș, Marghita și Tinca, fiind precedate de Dumnezeiasca Liturghie și slujba de Te Deum.

Lucrarea centrală a conferințelor preoțești a fost întocmită de diaconul Sorin Paina, profesor de religie și slujitor la biserica de enorie a Parohiei Oradea‑Ioșia II. Expunerea a vizat tematica Anului comemorativ curent, evidențiind subiecte precum originea, formarea și dezvoltarea muzicii bisericești de factură bizantină. De asemenea, au fost evocate personalități proeminente ale imnografiei ortodoxe, cum sunt Sfântul Roman Melodul, descris ca „Apostolul poet” al dogmei ortodoxe, sau Sfântul Ioan Damaschin - protectorul muzicii psaltice. Totodată, subiectul referatului a atins și spațiul românesc, vizând aspecte referitoare la pătrunderea și dezvoltarea muzicii bizantine pe teritoriul României de azi, de unde nu a putut lipsi menționarea celor mai relevanți slujitori ai muzicii și imnografiei bisericești autohtone, Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana, Filotei Monahul de la Mănăstirea Cozia, Macarie Ieromonahul, Anton Pann, la care s‑au adăugat personalitățile meleagurilor din zona de vest a neamului românesc: preoții Dimitrie Cunțanu, Celestin Cherebețiu, Cornel Givulescu, diaconii Nicolae Firu, Petru Gherman, Ioan Gheorghe Popescu sau profesorul Trifon Lugojan.

De asemenea, sâmbătă, 23 septembrie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, a avut loc Sinaxa monahală a stareților, starețelor și egumenilor din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, care, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și a slujbei de Te Deum, a fost prezidată de arhim. Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarhul mănăstirilor și așezămintelor monahale din Episcopia Oradiei.