Conferințe preoțești și Sinaxă monahală în Episcopia Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 03 Octombrie 2024

Preoții și diaconii din cele patru protopopiate ale Eparhiei Oradiei s-au întrunit în cadrul conferințelor preoțești semestriale - sesiunea de toamnă -, pentru a aprofunda tematica Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română. Confe­rințele s-au desfășurat, în perioada 23-26 septembrie, la centrele protopopești din Oradea, Beiuș, Marghita și Tinca, acestea fiind precedate de Dumnezeiasca Liturghie și slujba de Te Deum. 

Lucrarea centrală a conferințelor preoțești a fost întocmită de pr. Cristian Marge, slujitor la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, medic primar în neurologie la Spitalul Pelican din același municipiu și doctor în neu­ro­logie al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. În lucrarea sa - „Tămăduirea bolilor sufletești și trupești, rezultat al lucrării Mântuitorului nostru Iisus Hristos în lume prin Sfintele Taine” -, preotul Cristian Marge a realizat o prezentare a relației între tămăduitor (fie el preot sau medic) și omul aflat într-o suferință fizică sau sufletească, care, conform poruncii Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să se adreseze sfințitului slujitor al Bisericii pentru a obține tămăduire trupească și curăție sufletească. Prezența taumaturgică prin mijlocirea energiilor dumnezeiești necreate a Mântuitorului Iisus Hristos în Sfintele Taine și miraculoasa lucrare de vindecare a Sfinților Doctori fără de arginți în Biserică s-au numărat între aspectele evidențiate.

Sâmbătă, 28 septembrie, la Mănăstirea Izbuc, a avut loc Sinaxa monahală, care a fost prezidată de arhim. Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și exarhul mănăstirilor și așezămintelor monahale din Eparhia Oradiei.