Conferințele pastoral-misionare continuă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Un articol de: Irina Ursachi - 14 Noiembrie 2024

După ce zilele de luni și marți ale săptămânii trecute au fost dedicate conferințelor preo­țești din protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, marți, 12 noiembrie 2024, a fost rândul clericilor Protopopiatului Suceava II să participe la cea de-a treia conferință preoțească organizată toamna aceasta în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. 

Clericii au început ziua în duh de rugăciune, la primele ore ale dimineții săvârșindu-se Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Minu Mititelu, protoiereu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. 

La finalul slujbei, în cadrul căreia peste 130 de clerici, preoți și diaconi au trăit bucuria comuniunii euharistice, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor doi clerici din cuprinsul Protopopiatului Suceava II.

A urmat evidențierea câștigătorilor Concursului eparhial „Cele mai îngrijite biblioteci și arhive parohiale”, moment în care pr. Constantin-Ciprian Blaga a prezentat premiul intitulat „Biblioteca Micului Creștin”, chiriarhul locului oferindu-i părintelui Mihăiță Dănuț Brahariu, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”-Cumpărătura, Ordinul eparhial „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Clericii care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită, precum și cântăreții bise­ricești și membri ai unor consilii parohiale au fost mai apoi distinși cu ordine eparhiale, precum Ordinul „Mușatinii” și Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial la Sectorul media și comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Ră­dăuților, referitoare la biografia, parcursul și realizările doamnei profesor universitar doctor habilitat Cristina Gavrilovici, invitatul special al acestei zile, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din același oraș.

A urmat conferința intitulată „Cunoașterea și tehnologia: binecuvântare sau blestem?”, în cadrul căreia invitata a subliniat legătura dintre adicția de informație, adicția de tehnolo­gie și (ne)fericire. 

În partea a doua a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului eparhial privitoare la activitatea parohiilor. 

Informațiile au fost sin­tetizate în acest an în cadrul unei broșuri oferite preoților, material de care s-a îngrijit Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților prin Sectorul cultural. 

La final, pr. protoiereu Minu Mititelu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhi­episcop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor Permanenței Consiliului eparhial, gazdelor și tuturor slujitorilor prezenți la acest eveniment deosebit pentru Protopopiatul Suceava II.