Congres despre activitatea catehetică a Bisericii
Consilierii şi inspectorii responsabili cu activitatea catehetică din fiecare eparhie din ţară participă în perioada 19-21 septembrie la sesiunile de lucru ale celei de a IX-a ediţii a Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, desfăşurat la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală. Ieri, 20 septembrie, participanţii la congres au fost primiţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Importanţa intensificării activităţilor catehetice, necesitatea educaţiei şi formării tinerilor în spiritul valorilor creştin-ortodoxe au fost doar câteva dintre temele dezbătute ieri, 20 septembrie, la sesiunile de lucru ale primei zile a Congresului naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, ediţia a IX-a. Prima sesiune de lucru a fost deschisă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat participanţilor la congres. A continuat doamna Dana Buzducea, director naţional World Vision România, care a vorbit despre istoria relaţiei Bisericii Ortodoxe Române cu Organizaţia World Vision România, parteneriat care a devenit un exemplu la nivel internaţional în ceea ce priveşte sprijinirea copiilor din mediile defavorizate.
„Organizaţia World Vision România, care de 11 ani este alături de Biserică, crede în această misiune de a aduce mai aproape de copii cuvântul lui Dumnezeu. Generaţiile se schimbă, dar de noi, ca adulţi, depinde să găsim soluţiile cele mai potrivite să ne adresăm acestei generaţii de copii într-un limbaj pe care ei îl înţeleg, pentru că, aşa cum ştim foarte bine, există o competiţie acerbă pentru mintea copiilor şi pentru sufletul lor. Felul în care vom reuşi să lucrăm împreună şi să găsim mesajele cele mai potrivite care să ajungă la inima copiilor va determina în foarte mare măsură ce fel de societate vom construi. Nu putem gândi viitorul societăţii fără valorile noastre creştine. Acestea vor ţine în continuare societatea românească unită, acestea sunt valorile pe care noi avem o datorie morală să le transmitem copiilor noştri şi credem că reuşim să facem aceasta prin fiecare nou proiect. Proiectul «Alege şcoala!» - şi vreau să vă felicit pentru ce aţi reuşit să faceţi pentru cei peste 30.000 de copii, care se considerau pe sine deja lipsiţi de valoare - este unul dintre darurile pe care Biserica îl face copiilor, de a le reda valoarea şi puterea de a merge mai departe ca cetăţeni care pot să întoarcă în societate ceea ce au primit de la dumneavoastră. Să ştiţi că renumele programelor pe care le-am construit împreună a depăşit graniţele ţării. Acest parteneriat este un exemplu la nivel internaţional despre felul colaborării întru ajutorarea copiilor”, a precizat Dana Buzducea, director naţional World Vision România.
La congresul naţional participă şi reprezentanţi din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Domnul Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, a evidenţiat responsabilitatea comună a Şcolii şi a Bisericii în educaţia tinerilor, subliniind importanţa proiectului „Alege şcoala!”, derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu Organizaţia World Vision România pentru zeci de mii de copii şi tineri aflaţi în risc de abandon şcolar. În prezent, a explicat consilierul Romeo Moşoiu, este nevoie de proiecte cât mai autentice pentru copii şi tineri, iar partener să fie Patriarhia Română, care este prezentă în toate comunităţile, inclusiv în cele izolate, spre deosebire de alte instituţii ale statului.
Proiectul „Alege şcoala!”, a explicat conf. univ. dr. Vasile Timiş, inspector general pentru disciplina religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, este un exemplu al colaborării Şcoală-Biserică, deoarece ambele converg în ceea ce priveşte finalitatea educaţiei şi a activităţilor catehetice. De asemenea, inspectorul general pentru disciplina religie a subliniat necesitatea păstrării identităţii creştine şi a orei de religie, mai ales în contextul problemelor cu care se confruntă Europa. „Prin ora de religie şi prin activităţile catehetice învăţăm să ne cunoaştem credinţa, să o trăim, să o asumăm; să respectăm credinţa celor de altă credinţă şi să-i înţelegem; să ne asumăm patrimoniul religios şi cultural; învăţăm despre legătura dintre cultură şi credinţă, deoarece, uneori, cultura fără credinţă poate să alunece în stări de hedonism, iar credinţa fără cultură poate să alunece în stări de fanatism. Crucea fără credinţă poate să se reducă la un semn religios, iar credinţa fără cruce poate să devină un sistem filosofic. Or, asumarea crucii prin credinţă şi manifestarea trăilor de credinţă într-o manieră responsabilă înseamnă efectiv să ne regăsim pe noi înşine responsabili în această lume, să o înfrumuseţăm, ca această lume să fie mai bună şi să ne câştigăm un loc în Împărăţia Cerurilor. Aceste lucruri îi învăţăm pe copii şi la activităţile catehetice, şi la ora de religie, că ceea ce ne uneşte în ţară şi în lume e mai puternic decât ceea ce ne separă, iar ceea ce ne uneşte este Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”, a precizat Vasile Timiş, inspector general pentru disciplina religie.
Din partea Patriarhiei Române a participat pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal al Sectorului teologic-educaţional, care a prezentat situaţia educaţiei religioase astăzi, reliefând tendinţa amplificării atacurilor împotriva educaţiei religioase prin promovarea a două subiecte în agenda publică, şi anume planurile-cadru pentru învăţământul gimnazial şi introducerea educaţiei sexuale cu denumirea de educaţie pentru sănătate, deşi există deja o oră de educaţie pentru sănătate ca disciplină opţională în planurile de învăţământ. „Aceste două subiecte au fost pe agenda de anul acesta şi constatăm că atacurile la adresa Bisericii şi la valorile noastre tradiţionale româneşti s-au intensificat foarte mult şi atunci noi avem o singură armă, şi anume, educarea şi formarea copiilor şi tinerilor într-un mod sănătos. Trebuie să ne implicăm foarte mult în această activitate, să acordăm o foarte mare atenţie şi modului în care facem aceste activităţi catehetice şi să găsim o dimensiune atractivă pentru copii şi tineri”, a precizat pr. consilier patriarhal Florin Marica.
Tot din cadrul Patriarhiei Române, pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, a prezentat raportul de activitate pe anul 2015-2016 despre activităţile programului „Hristos împărtăşit copiilor” şi concursului naţional de creaţie „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”, despre modele de proiecte catehetice prezentate în cele două ghiduri catehetice, dar şi despre intensificarea activităţilor catehetice prin intermediul celor 103 centre înfiinţate în întreaga ţară.
Invitat special la acest congres a fost pr. Gelu Valentin Porumb, consilier pentru cateheză în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care a prezentat succint situaţia catehetică în Italia.
„Este nevoie de o perfecţionare continuă”
Între sesiunile de lucru, participanţii la congresul naţional au fost primiţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Sala `Europa Christiana~ din Palatul Patriarhiei. Preafericirea Sa i-a felicitat pe cei prezenţi pentru activitatea pastorală, misionară şi educaţională bogată desfăşurată, întrucât activitatea lor educaţională pentru copii şi tineri este „o investiţie pe termen lung şi etern” care promovează formarea intelectuală şi ştiinţifică şi formarea spirituală şi morală.
„Această activitate este extrem de importantă, mai ales la această vârstă a multor idealuri care se înfrâng pentru că nu sunt totdeauna bine îndrumate. Tinerii au dreptul la a visa, la a avea idealuri, dar cei care îi îndrumă trebuie să îi ajute să nu cadă în deznădejde când idealurile lor nu se pot concretiza în realitate, mai ales să nu cadă în disperare când vocaţia lor presupune un efort fizic, intelectual sau renunţarea la multe alte posibilităţi pentru a se concentra asupra vocaţiei pe care doreşte să o împlinească. Trebuie, ca şi în domeniul educaţiei, să nu mergem cu acest slogan: «Ne descurcăm». Trebuie să folosim mai des «Ne perfecţionăm», ne desăvârşim într-o vocaţie, mai ales în vocaţia de a fi creştin. Este trist uneori când superficialitatea devine o stare normală. Este nevoie de o perfecţionare continuă. Societatea capitalistă este una a competiţiei, a concurenţei şi trebuie o pregătire în domeniul intelectual, profesional, dar din punct de vedere spiritual noi nu suntem în concurenţă cu alţi oameni, ci suntem în luptă cu duhurile nevăzute, care caută să împiedice pe creştin să-şi împlinească angajamentul dat de el sau de naş la botez. (...) De aceea, programul nostru catehetic este un program baptismal. El se bazează pe această mărturisire şi acest legământ al botezului de a fi permanent fideli lui Hristos şi de a ne debarasa de lucrurile potrivnice iubirii milostive şi smerite a lui Hristos. Trebuie ca educaţia religioasă să nu vadă disciplinele teologice separat, ci interdisciplinar, şi să vedem Sfintele Taine nu doar ca nişte lucrări sfinte, ci şi ca nişte lucrări misionare şi pastorale”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
„Cateheza este o lucrare de creştere spirituală în Hristos, nu este o simplă acumulare de date informaţionale”, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de aceea, ora de religie şi cateheza trebuie să-şi găsească împlinirea în Sfântul Potir. „Această dimensiune este foarte importantă, altfel cădem într-un pietism liturgic fără cateheză sau într-o cateheză intelectualistă fără mistagogie, fără experienţa comuniunii de iubire care e mai presus de înţelegerea intelectuală”. În acest sens, Preafericirea Sa a subliniat necesitatea cooperării preoţilor din parohie cu profesorii de religie, mai ales că lucrarea lor este una comună, dar şi necesitatea activităţilor catehetice dedicate credincioşilor adulţi.
În cadrul zilei de ieri, sesiunile au continuat cu prezentarea rapoartelor de activitate ale eparhiilor, dezbateri cu privire la modelele de bună practică pentru colaborarea dintre preot şi profesorul de religie, propunerea de activităţi şi planuri de viitor ale proiectului „Alege şcoala!”.
Congresul naţional „Hristos împărtăşit copiilor” se încheie astăzi, 21 septembrie.