Congres internațional de teologie la Palatul Patriarhiei

Un articol de: Marius Nedelcu - 19 Mai 2017

Congresul Internațional de Teologie „Criterii de re­cu­noaș­tere și evaluare a picturii bizantine (icoană și frescă)” se va desfășura la Palatul Patriarhiei din București, în perioada 22-23 mai 2017. Evenimentul, care va reuni specialiști din domeniul ico­nografiei bizantine din țară și străinătate, este orga­nizat în cadrul Anului omagial al sfin­telor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești.

După hramul istoric al Catedralei Patriarhale din Bucu­rești, de duminică 21 mai, Palatul Patriarhiei va găzdui luni și marți un eveniment academic internațional dedicat iconografiei bizantine.

Organizat de Sectorul teologic-edu­cațional al Patriarhiei Române în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, lucrările congresului vor debuta luni, 22 mai, la ora 9:00, cu ­sesiunea festivă de deschidere, urmând să se desfășoare 4 ­sesiuni de comunicări științifice, pe durata a două zile, 22-23 mai. Dintre conferen­țiarii din străinătate care vor susține referate despre iconografia bizantină amintim pe: pr. prof. dr. Nicolai Ozolin, Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” din Paris, Franța; pr. Michel Quenot, Parohia Ortodoxă din Fribourg, Elveția; Alexander Soldatov, Academia Teologică din Moscova, Rusia; pr. Stéphane Bigham, Facultatea de Teologie, Etică și Filosofie a Universității din Sherbrooke, Canada; Dimitri Hatziapostolou, pictor bisericesc, Atena, Grecia; prof. Todor Enchev, Departamentul Artă Sacră, Universitatea „Sfinții Chiril și Metodie” din Veliko Târnovo, Bulgaria; Lazar Predrag Markovic, curator specializat în iconografie, Belgrad, Serbia. Alături de invitații din străinătate vor susține referate profesori de teologie, specialiști în studierea iconografiei, pictori bisericești și restauratori din România. Participanții la congres vor lua parte duminică la hramul Catedralei Patriarhale din București și la evenimentele organizate cu această ocazie pe Colina Patriarhiei, iar seara vor vizita Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București și Muzeul Național de Artă al României.

„Congresul își propune să aducă în centrul misiunii Bisericii actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane. În acest sens, lucrările sunt structurate în patru subteme: istoria icoanei și a picturii bizantine, teologia icoanei bizantine, norme și manuale de pictură bizantină - evoluția erminiilor, importanța și necesitatea criteriilor de recunoaștere și evaluare a picturii bizantine pentru iconografia ortodoxă actuală. În cadrul congresului se vor prezenta comunicări științifice de către referenți, urmate de discuții și dezbateri pe marginea acestora. În contextul actual, în care icoanele și simbolurile religioase sunt contestate, încercându-se eliminarea lor din spațiul public, este necesară o explicare și aprofundare a sfintelor icoane în viața și misiunea Bisericii”, a spus părintele Florin Marica, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.