Congres internaţional teologic la Bucureşti
La Centrul naţional de formare continuă „Dumitru Stăniloae“ de lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti va avea loc, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2014, un congres internaţional de teologie dedicat Tainei Împărtăşaniei şi Tainei Spovedaniei, cu invitaţi importanţi din ţară şi din străinătate.
Congresul de teologie organizat în toamna asta la Bucureşti poartă numele „Sensurile şi importanţa Sfintei Taine a Spovedaniei şi ale Sfintei Taine a Împărtăşaniei în teologia, spiritualitatea şi misiunea ortodoxă contemporană“ şi este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Română, de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Lucrările congresului se vor desfăşura în sala mare de conferinţe a Centrului naţional de formare continuă „Dumitru Stăniloae“, din vecinătatea sediului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Timp de două zile, în cadrul a şapte sesiuni de comunicări vor fi prezentate aspecte ce ţin de teologia, spiritualitatea şi pastoraţia ortodoxă privitoare la cele două Taine ale Bisericii, omagiate anul acesta în mod special în Patriarhia Română. Printre cei invitaţi se află nume importante din spaţiul ortodox, ierarhi din Patriarhia Română şi din Patriarhia Ecumenică, din Biserica Ortodoxă a Rusiei, Serbiei şi Greciei, profesori de teologie din ţară şi din străinătate. Congresul va începe luni, 6 octombrie, de la ora 9:00, cu sesiunea festivă care va cuprinde mesaje ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ale reprezentanţilor Ministerului Educaţie Naţionale, Academiei Române, Secretariatului de Stat pentru Culte şi Universităţii Bucureşti. „Acest congres internaţional de teologie dedicat Împărtăşaniei şi Spovedaniei are deopotrivă o componentă pastorală şi una teologică. Vor fi prezenţi ierarhi şi profesori care, plecând de la experienţa lor pastorală, vor evidenţia dimensiunea misionară a acestor două Taine, dar vor fi şi profesori din spaţiul academic, care vor prezenta diferite aspecte legate de teologia, spiritualitatea ortodoxă şi practica liturgică a Tainelor. Sperăm că vor fi prezenţi studenţi şi tineri, alături de cadre didactice, intelectuali, credincioşi, interesaţi de ceea ce înseamnă importanţa acestor Taine pentru teologia şi viaţa Bisericii şi a lumii“, a spus conf. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, coordonator al Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române.