Congresul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română și Colegiul Decanilor, la Cluj‑Napoca

Un articol de: Darius Echim - 31 Octombrie 2024

În perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, instituție de învățământ teologic care sărbătorește anul acesta 100 de ani de la înființare, găzduiește a 10‑a ediție a Congresului Național al Facultăților de Teologie din Patriarhia Română și întrunirea Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română.

Manifestarea, care reunește decanii, prodecanii, directorii de departament și directorii școlilor doctorale de la Facultățile și Departamentele de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române, a debutat miercuri, 30 octombrie, în Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit o slujbă de Te Deum, în prezența participanților la congres și a altor invitați de seamă.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a evocat personalitatea Preotului Mărturisitor Liviu Galaction Munteanu, fost profesor de teologie și rector al Academiei Teologice din Cluj. Alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari români persecutați sau martirizați de regimul comunist, acesta va fi canonizat în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925), fiindu‑i atribuită titulatura „Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj”, cu cinstire în ziua de 8 martie.

Înaltpreasfinția Sa a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici tuturor decanilor de la Facultățile și Departamentele de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române, precum și pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal și delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment, iar teologului și diplomatului Teodor Baconschi și conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal onorific și directorul Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, le-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni.

Congresul facultăților

În continuare, în aula facultății, a avut loc deschiderea oficială a celei de‑a zecea ediții a Congresului Național al Facultăților de Teologie din Patriarhia Română, cu tema „Vocația vindecătoare a Ortodoxiei”, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Pr. prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic‑educațional al Administrației Patriarhale, a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Bucuria misiunii și a comuniunii academice în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română”.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Teologie și spiritualitate în formarea duhovnicească a studenților teologi”.

În calitate de gazdă, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul instituției de învățământ teologic, a adresat participanților un cuvânt de bun-venit și a vorbit despre istoria Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, care anul acesta împlinește 100 de ani de la înființare. Cu această ocazie, un mesaj a transmis și rectorul Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, prof. univ. dr. Daniel David.

Referate de specialitate au susținut cei doi invitați speciali: teologul și diplomatul Teodor Baconschi, care a vorbit pe tema „Cuvântul lui Dumnezeu în epoca inteligenței artificiale”, și conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal onorific și directorul Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a conferențiat pe tema „Teologia - experiență duhovnicească și eclesială tămăduitoare”.

La finalul ceremoniei de deschidere, părintele decan Teofil Tia a oferit tuturor participanților diplome și medalia jubiliară a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș‑Bolyai”, cu prilejul centenarului instituției de învățământ teologic clujean.

Congresul a continuat cu alte activități academice şi ședințe de lucru pe grupe.

Acest congres, organizat o dată la doi ani, reprezintă o ocazie importantă de reflecție și schimb de experiență în educația teologică din România, oferind o platformă pentru discuții pe teme actuale și pentru dezvoltarea programelor academice.

În perioada 1‑2 noiembrie, tot la sediul facultății clujene are loc întrunirea Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română.