Consfătuire catehetică în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Un articol de: Andrei Fărcaş - 22 Feb 2024

Sectorul teologic-educațional al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, prin Biroul pentru catehizarea tineretului, a organizat, în perioada 19-21 februarie, cea de-a patra ediție a Consfătuirii catehetice dedicate preoților slujitori ai sfintelor altare care desfășoară activități cu tineretul. La evenimentul din acest an, invitatul special a fost pr. conf. univ. dr. Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La manifestările organizate de Sectorul teologic-educaţional, în cadrul Consfătuirii catehetice, în ziua de marți, 20 februarie, a fost pre­zent, alături de preoţii care desfăşoară activităţi cu tineretul, şi Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. 

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie să­vârșită la Schitul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Luna Șes, Protopopiatul Oaș, a urmat, în sala de conferințe a hotelului „Poezia” din Ne­grești-Oaș, conferința „Cui predicăm? Scurt portret social-teologic al timpului nostru”, susținută de pr. conf. univ. dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oferit pr. Radu Preda cea mai înaltă distincție culturală a eparhiei, Ordinul „Crucea Nicolae Steinhardt”.

În partea a doua a zilei, în cadrul Consfătuirii catehetice au avut loc mai multe sesiuni de lucru și activități practice, între care şi jocuri, la care au participat ca invitați membrii Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Baia Mare. De asemenea, au avut loc discuții libere și schimburi de experiență pastoral-misionară.

Prezent la conferinţa susţinută de pr. Radu Preda, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit, la final, un cuvânt de mulţumire adresat invitatului, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. 

„Mulțumim părintelui Radu Preda pentru sus­ținerea acestei conferințe deosebite, evocând și aspecte din timpul comunismului, momente din care avem cu toții câte ceva de învățat. Suntem fericiți pentru că am pătimit, dar avem avantajul pentru că am trecut această etapă a comunismului, o ideologie care ne-a creat mari dificultăți. Pe de altă parte, globalismul, cu toată suita lui funebră, trebuie să îl respingem și să îi ferim pe copiii noștri din fața acestui curent al lumii de astăzi și de mâine”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.