Consfătuire pe tema ereziilor moderne în Grecia
Consfătuirea reprezentanților Bisericilor Ortodoxe și a mitropoliilor din Grecia despre erezii și parareligii, cu tema „Învățături eretice cu privire la Sfintele Taine”, s-a desfășurat în perioada 22-24 octombrie 2018. Lucrările celei de-a 30 ediții a evenimentului au avut loc, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Grecii, în Mitropolia de Kitrus, Katerini și Platamonas din Grecia, la Centrul de Conferințe BOMO Olympus din Leptokaria - Pieria.
Au participat 11 delegați ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale (Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Rusă, Patriarhia Sârbă, Patriarhia Română, Patriarhia Bulgară, Arhiepiscopia Ciprului, Biserica Greciei, Biserica Poloniei și Biserica Albaniei), precum și 75 de reprezentanți ai mitropoliilor din cuprinsul Bisericii Greciei.
Din partea Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la această consfătuire a participat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Deschiderea consfătuirii a început printr-o slujbă de sfințire a apei oficiată de către Arhiepiscopul Irineu al Cretei. După cuvântul de bun-venit al Înaltpreasfințitului Gheorghe, Mitropolit de Kitrus, Katerini și Platamonas, gazda întrunirii, a avut loc prezentarea mesajelor întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe care au trimis reprezentanți la consfătuire.
Preasfințitul Părinte Visarion a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu titlul „Sfintele Taine - izvoare ale harului”.
Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolit de Pireu, președintele Comisiei sinodale de luptă împotriva ereziilor, a susținut un referat în care a arătat importanța acestei întâlniri ajunsă la a 30-a aniversare, precum și rezultatul concret al acțiunilor de până acum.
A doua zi au fost expuse cinci teme prezentate de profesori de teologie și de clerici implicați în activitatea antisectară la nivel mitropolitan.
Au luat cuvântul apoi mai mulți membri ai centrelor antisectare din cadrul eparhiilor din Grecia, care au reliefat metode și mijloace folosite pe plan local pentru stăvilirea fenomenului antisectar.
În intervenția pe care a avut-o, Preasfințitul Părinte Visarion a arătat mijloacele misionar-pastorale folosite de Biserica Ortodoxă Română pentru stăvilirea prozelitismului sectar și pentru catehizarea credincioșilor și întărirea lor în dreapta credință.
„A fost o întrunire benefică în care au fost analizate probleme de importanță majoră din viața Bisericii Greciei, dar și a întregii Ortodoxii pentru contracararea învățăturilor eronate asupra Sfintelor Taine pe care unele mișcări parareligioase le profesează. De asemenea, s-a arătat rolul deosebit pe care activitățile Bisericii pe diferite planuri, misionar, liturgic, cultural și filantropic, le au pentru întărirea credincioșilor ortodocși în adevărurile de credință ale Bisericii celei una, sfântă, sobornicească și apostolească”, ne-a transmis Preasfințitul Părinte Episcop Visarion.