Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 09 Octombrie 2020

Cadrele didactice care predau religie ortodoxă în școlile și liceele din județul Sibiu au avut posibilitatea să participe marți, 6 octombrie, la consfătuirea anuală cu Înalt­preasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Întâlnirea profesorilor de religie a avut loc anul acesta în mediul on-line, pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus.

Chiar dacă întâlnirea profesorilor de religie din județul Sibiu a fost organizată în acest an în con­diții speciale, discuțiile din mediul on-line privind noutățile din sistemul educațional din România și rolul profesorului de religie în școală au fost la fel de interesante și rodnice pentru cadrele didactice. La consfătuire au participat și inspectorul de religie al județului Sibiu, prof. Gabriela Frățilă, precum și inspectorul de învățământ din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă.

În cuvântul adresat profesorilor de religie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe aceștia să pună accent pe edu­cația religioasă și nu pe instrucție, folosindu-se de experiența celor 30 de ani de prezență a dascălilor de religie în școlile românești. 

De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe profesori să respecte măsurile impuse de autorități în această perioadă de pandemie, având deplina credință că Dumnezeu ne păzește de boli și ocrotește sănătatea oamenilor.

În continuare, inspectorul Gabriela Frățilă a prezentat diagnoza pentru disciplina religie în anul școlar 2019-2020 și a subliniat că programele școlare au fost respectate prin realizarea unor planificări ale materiei calitative. Prof. Gabriela Frățilă a subliniat și faptul că, în perioada martie-iunie, activi­tățile didactice au avut loc pe platforme sau aplicații on-line, cu rezultate mai mult sau mai puțin pozitive. Nu în ultimul rând, au fost transmise reglementările privind formarea continuă a cadrelor didactice.

Inspectorul Sorin Joantă a vorbit despre necesitatea de a transmite mesaje pozitive elevilor, de a nu deveni promotori de panică, dar respectând măsurile de siguranță necesare pentru ocrotirea sănătății oamenilor. Dr. Sorin Joantă a prezentat apoi auxiliarele didactice elaborate de Patriarhia Română și puse la dispoziție cadrelor didactice și elevilor. Apoi a fost adresat îndemnul de a conlucra în continuare cu preoții din parohiile în care se află instituțiile de învățământ, așa cum s-a stabilit în anii anteriori prin protocoalele dintre școli și parohii.