Consfătuirea profesorilor de religie
În zilele de 20 şi 21 septembrie au avut loc la Timişoara şi Arad consfătuirile profesorilor de religie, cu prilejul începutului noului an şcolar. În cadrul întâlnirilor au fost discutate o serie de subiecte privind ora de religie şi organizarea acesteia în raport cu programa şcolară, precum şi aspecte legate de colaborarea dintre Biserică şi Şcoală.
În sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara a avut loc vineri, 21 septembrie, consfătuirea profesorilor de religie din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei. Întâlnirea a avut loc în prezenţa Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a pr. Zaharia Pereş, consilier cultural, şi a prof. Daniela Buzatu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au aflat mai multe subiecte privind buna desfăşurare a orei de religie la clasă, precum şi punerea în practică a cunoştinţelor dobândite prin participarea elevilor la sfintele slujbe ale Bisericii şi participarea la olimpiadele naţionale. Cu acest prilej, au fost dezbătute aspecte privind pregătirea cadrelor didactice şi perfecţionarea acestora, fiind prezentate principalele direcţii de pregătire. În continuare, au fost prezentate informaţii privind concursurile şcolare transdisciplinare "Cultură şi spiritualitate în România" şi "Cultură şi civilizaţie în România", ce se vor desfăşura în perioada decembrie 2012 - mai 2013, respectiv ianuarie - martie 2013. Mai mulţi profesori au vorbit la final despre organizarea orei de religie şi completarea acesteia cu un program de lectură din Sfânta Scriptură şi cu participarea la Sfânta Liturghie în zilele de duminică.
Întrunire la Facultatea de Teologie din Arad
La 20 septembrie 2012, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în aula Facultăţii de Teologie "Ilarion V. Felea" din Arad, s-a desfăşurat Consfătuirea profesorilor de religie din Arhiepiscopia Aradului. La această întrunire, diac. prof. Florin Sirca, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a prezentat raportul de activitate pe anul şcolar 2011- 2012. Alte subiecte pe ordinea de zi au vizat noutăţile legislative şi aspectele legate de metodologia predării religiei la clasa pregătitoare, mobilitatea mişcării personalului didactic în anul şcolar 2011-2012 şi 2012-2013, planificarea activităţilor metodice şi precizări privind auxiliarele didactice folosite în predarea religiei în noul an şcolar. Au fost prezentate noutăţile comunicate la consfătuirea naţională a inspectorilor şcolari la disciplina religie, desfăşurată în perioada 3-5 septembrie 2012 la Sarmizegetusa, şi s-au confirmat responsabilii pentru cercurile pedagogice. Din partea Sectorului educaţional al Arhiepiscopiei Aradului au fost prezentate aspecte legate de colaborarea Biserică - Şcoală, activităţile cu tinerii în cadrul centrelor parohiale pentru copii, stadiul derulării proiectelor patriarhale în care sunt implicaţi, alături de preoţi, profesorii de religie.
În cuvântul adresat cadrelor didactice abilitate să predea disciplina religie în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a subliniat importanţa transpunerii în practica educaţională a coordonatelor prezentate în mesajul Preafericitului Daniel, transmis cu prilejul începerii noului an şcolar, precum şi a îndrumărilor primite pe linie bisericească, în vederea asigurării eficienţei orei de religie şi confirmării importanţei chemării pe care profesorul o are în activitatea pastoral-misionară a Bisericii. "Din constatările cu prilejul vizitelor chiriarhale rezultă necesitatea unei mai strânse şi constante conlucrări cu preoţii parohi, nu doar în latura educaţională, ci şi în cea socială, filantropică, chiar medicală. Sunteţi chemaţi să întăriţi prestigiul Bisericii noastre prin implicarea în programele şi iniţiativele Patriarhiei şi ale eparhiei, prin angajarea în acţiunile comemorative pe care le organizăm în acest an la nivel local: 200 de ani de învăţământ pedagogic şi 190 de ani de învăţământ teologic la Arad, respectiv înfiinţarea Preparandiei şi Institutului Teologic, marile şcoli şi colegii arădene având dintotdeauna ierarhii Aradului ca fondatori sau membri în forurile de conducere. Voi căuta şi pe viitor să răspund invitaţiilor la lecţii sau la diferite festivităţi, în vederea asigurării legăturii cu Şcoala", a spus Înalt Preasfinţia Sa, urându-le participanţilor succes deplin în realizarea nobilei misiuni în noul an şcolar.