Consfătuirea profesorilor de religie din București
În dimineața zilei de miercuri, 27 septembrie, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală s-a desfășurat consfătuirea profesorilor de religie și discipline teologice din București. Întâlnirea a fost moderată de prof. Cristian Alexa, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.
În prima parte a întâlnirii au luat cuvântul invitații evenimentului, care le-au oferit participanților sfaturi privind buna desfășu-rare a activității lor și aprofundarea relației lor cu elevii pe care îi învață cu mult devotament. Partea a doua a evenimentului a fost dedicată prezentării și analizării specificului predării acestei discipline în anul școlar 2023-2024.
Inspectorul școlar Cristian Alexa ne-a oferit mai multe detalii despre întrunirea desfășurată în această zi: „În cadrul acestei consfătuiri anuale realizăm o diagnoză a procesului școlar și a procesului de învățământ la nivelul disciplinei Religie pentru anul școlar trecut. Totodată, venim cu noutățile pentru acest an școlar, întrucât avem o nouă lege a învățământului preuniversitar”.
Invitat la eveniment a fost și conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, care ne-a vorbit despre cuvântul adresat profesorilor aflați de față: „Am participat cu bucurie la consfătuirea profesorilor de religie din municipiul București și am prezentat câteva aspecte care țin de statutul profesorului de religie ca mentor și ucenic deopotrivă. Este bine să nu uităm, în calitate de profesori, că mereu suntem în postura ucenicului în sensul în care mereu mai este ceva de învățat. De aceea, am realizat o diagnoză a procesului educațional și ne-am oprit asupra reușitelor, împlinirilor și felului în care am văzut că putem vorbi de școala după școală, așa cum la biserică vorbim de liturghia după Liturghie. Acest lucru este confirmat prin felul în care copiii și tinerii vorbesc acasă despre ceea ce se întâmplă la ora de religie și aduc elemente de noutate în familie și între prieteni. Totodată, am parcurs un proces de prognoză, gândindu-ne la noile provocări, paradigme și legi ale educației, și căutând convergențe și oportunități”.
Despre necesara colaborare dintre școală și Biserică a vorbit arhid. lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „La început de an școlar, inspectoratele organizează aceste consfătuiri cu profesorii de religie. Astăzi a avut loc consfătuirea profesorilor de religie din București. Am răspuns invitației domnului inspector Cristian Alexa de a adresa un cuvânt participanților, de a dialoga și a vedea care sunt noutățile și provocările legate de ora de religie. Am insistat, ca de obicei, pe colaborarea care ar trebui să existe între Biserică și școală. Încă din 2014 există un protocol care prevede, pe lângă susținerea orei de religie, și ajutorul reciproc între preot și profesorul de religie pentru desfășurarea de activități extrașcolare. Credem că acest lucru este foarte important în societatea de astăzi, astfel încât ceea ce elevul primește la ora de religie să fie consolidat prin prezența lui în mediul eclesial. Este foarte frumos ca elevii care se regăsesc în clasă să se întâlnească apoi în biserică pentru a lua parte la sfintele slujbe și la diferite activități pe care Biserica le propune: cateheze, meditații, excursii sau pelerinaje și activități artistice”.