Consiliere pentru elevii Colegiului „Aurel Vlaicu”

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 14 Martie 2018

Peste 100 de elevi și cadre didactice de la Colegiul Na­țio­nal „Aurel Vlaicu” din Bucu-­ rești împreună cu enoriași și clerici ai Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Grivița au parti­cipat duminică, 11 martie 2018, la seminarul de con­sili­ere profesională intitulat „Un smoothie pentru o cari­eră lină. Jurnalism și dramaturgie”. Evenimentul a fost organizat de parohie împre­ună cu cole­giul bucureștean în sala de festivități a liceului, fiind înca­drat în Seria „Minte, spirit și echilibru într-un corp sănătos”.

Seminarul a prezentat tinerilor principiile profesiei de jurnalist, diversele aspecte ale vieții de dramaturg, impactul stresului și al muncii excesive asupra sănătății trupești și duhovnicești, precum și beneficiile unui stil de viață echilibrat. Cei trei invitați ai întâlnirii au fost: jurnalistul și dramaturgul Mircea M. Ionescu, actualmente consilier în cadrul Ministerului Culturii, jurnalistul Sergiu Mihalcea și terapeuta Emese Magdas. Evenimentul a debutat cu un moment muzical oferit de Laura-Elena Șandru, violonistă a Operei Naționale București.

Moderatorul serii a fost Sorana Păun-Popa, membră a comitetului parohial, iar cuvântul de deschidere al serii a aparținut părintelui paroh Lică Lepădatu, care și-a exprimat bucuria în fața sălii pline de tineri: „Vă mulțumim că ați binevoit să veniți aici, mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizare, în special domnului director Ioan Țoca, și, nu în ultimul rând, vă mulțumesc vouă, invita­ților de onoare, că ați binevoit să poposiți în mijlocul parohiei noastre”.

Jurnalist, dramaturg, comentator sportiv, născut în București în 1945 și absolvent de Filozofie în 1969, trecut timp de cinci luni prin lagărele din Latina și din Roma, și locuitor timp de 13 ani al New York-ului, Mircea M. Ionescu a împărtășit elevilor din bogata sa experiență profesională și de viață.

„I-am simțit foarte preocupați. Spre exemplu, a fost o domnișoară care s-a interesat despre tema tineretului în dramaturgia românească actuală, iar întrebarea ei dovedește că tineretul de azi simte că nu este tratat cum trebuie în această societate. În acest liceu, unde revin după o jumătate de veac cu multă emoție și sensibilitate, văzând sala plină de tineret și entuziasmul lor, am simțit că suntem în continuare tineri, căci, am eu o vorbă mai veche, «tinere­țea este stare de spirit». Viitorul cinstit al tânărului român ar trebui să fie unul luminos, dar din păcate el este mult umbrit de anumite jocuri putrede de pe tabla de șah a istoriei României de astăzi”.

Sergiu Mihalcea, jurnalist cu 18 ani de experiență în producția jurnalistică de televiziune, fondator al primului post de televiziune online din România, Evotv.ro (lansat în 2007) și actualmente doctorand în filozofie al Universității București, și-a povestit în fața elevilor evoluția profesională și le-a dat câteva sfaturi: „Trăiți în epoca în care totul trebuie să fie show, ceea ce este greșit. Conferințele nu trebuie să fie show, oamenii nu trebuie să fie știri. Nu trebuie să ne uităm la știri ca la un spectacol. Trebuie să învățați a privi altfel televiziunea, această realitate construită, pentru a vă uita altfel la știri. Eu și familia mea, spre exemplu, nu ne mai uităm la televizor, deși meseria mea este de jurnalist TV. Este trist să trăim într-o lume care-ți dă dreptate, pentru că aceasta este lumea digitală, lumea online: ți se constru­iește un profil în care nu numai toate nevoile tale, ci și toate căutările tale, toate interesele tale converg, și zi de zi ți se alimentează necredința, prostia, sau inteligența, exact ceea ce cauți. Ultimul meu sfat este să studiați și să nu vă chinuiți profesorii, căci, oricât de neîncrezători ați fi, educația este pilonul principal al acestei țări”. Mai târziu, același jurnalist ne-a declarat: „Este foarte important că tinerii sunt deschiși unui demers nobil alături de Biserică pentru a afla, pe lângă tainele pe care le oferă omului Biserica, și ceea ce înseamnă valori de viață. Jurnalismul este o meserie nobilă, care poate fi făcută oricând astăzi de către oricine. Problema este eficiența, adică audiența. Aici însă aduce mai multă lumină credința, căci atunci când tu însuți ești cât mai mult lumină, se face în jur și audiența”.

Educaţie solidă şi alimentaţie sănătoasă

Al treilea invitat al serii, Emese Magdas, fondatoare a conceptului Life Balance (echilibrul vieții), specialist în domeniul sănătăţii, a subliniat importanța luării la timp a bunelor decizii în viață, a păstrării unui echilibru între carieră și viața personală și a unei ali­mentații sănătoase în viața de zi cu zi: „Societatea în care trăim este o societate care are foarte mult atenția canalizată în exterior, uneori exclusiv în exterior. Învă­țați să nu gândiți numai cu mintea, ci și cu inima. Nu ascultați doar răspunsul minții, ci și al inimii. Vă încurajez să mergeți înlăuntrul vostru și să vă cultivați și viața interioară, iar în deciziile importante alegerea să fie a voastră, nu a părinților. Întreabă-te ce dorești tu să faci. Orice meserie ți-ai alege, important e să o faci cu plăcere. Viața ta are un scop. Încearcă să descoperi voia lui Dum­nezeu cu viața ta și strădu­iește-te să slujești celorlalți, ceea ce este cel mai înalt lucru cu putință.”

În a doua parte a întâlnirii, tinerii au putut primi răspunsuri la întrebările lor, seara încheindu-se cu un smoothie sănătos.

La finalul seminarului, prof. dr. Ioan Ţoca, directorul instituției de învățământ, ne-a declarat: „Este o tradiție veche de colaborare între liceu și Biserica «Sfântul Gheorghe». Cu părintele paroh am organizat deja câteva zeci de evenimente, pe diferite teme de interes pentru elevi, dar și pentru oamenii din comunitate. Vom continua acest lanț de conferințe, căci sunt extraordinar de benefice având în vedere tumultul tenebrelor patimilor care există în viața socială”.