Consiliere pentru pacienții cu anemie aplastică
Pacienţii cu anemie aplastică și familiile lor pot beneficia gratuit de consiliere psihologică de grup, în sistem online, pentru a-și depăși emoțiile negative și problemele legate de această boală hematologică rară. Nediagnosticată la timp și netratată, anemia aplastică poate pune în pericol viața pacientului, prin complicațiile ce pot să apară. Chiar și cei cu forme moderate ale bolii ajung să fie dependenți de transfuziile de sânge.
Deși este o boală rară, povara anemiei aplastice este extrem de mare, deoarece pacientul poate dezvolta complicații ce țin de competența tuturor specialităților medicale, a subliniat Daniela Georgescu, medic primar hematolog, în cadrul conferinței de lansare a campaniei de informare și conştientizare „Anemia Aplastică - Tot ce trebuie să ştii” demarată în această săptămână de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
Confruntați cu problemele multiple ale acestei boli, pacienții pot ajunge la reacții emoționale clinice și chiar la tulburări psihice de tip afectiv care le reduc capacitatea de a lupta cu boala.
Campania demarată de APAA în sprijinul acestor pacienți cuprinde 20 de ședințe de consiliere psihologică de grup, care vor avea loc săptămânal. Primele 16 sunt organizate pentru pacienți, iar ultimele 4 ședințe, care vor avea loc din luna iunie, sunt pentru aparținători. Înscrierile se fac online, accesând link-ul pus la dispoziție pe site-ul oficial al asociației.
Anemia aplastică poate fi congenitală, existentă de la naștere, cauzată de o anomalie cromozomială care diminuează capacitatea măduvei osoase de a produce celulele sanguine de care organismul are nevoie. În cele mai multe cazuri, însă, această boală este dobândită pe parcursul vieții, din cauza expunerii la anumite substanțe chimice sau radiații, a unor boli infecțioase sau ca reacție la anumite medicamente. În cazul formelor dobândite, eliminarea factorului declanșator favorizează remisia bolii, mai puțin în cazul anemiilor aplastice declanșate după hepatită virală acută.
În majoritatea cazurilor, este vorba despre un atac autoimun asupra celulelor hematoformatoare din măduva osoasă, iar riscul de evoluție a bolii către o formă malignă, de cancer al sângelui, este foarte mare. Existența anemiei aplastice implică pentru pacienți un anumit stil de viață, pentru a evita agravarea bolii și complicațiile. Pe lângă tratament, medicul este cel care îi poate indica pacientului ce alimentație i se potrivește și ce stil de viață ar trebui să adopte. De exemplu, ca efect al scăderii numărului de globule roșii din sânge, este posibil ca pacientul să simtă oboseală sau să aibă dificultăți de respirație, caz în care medicul îi recomandă să nu exagereze cu efortul fizic.
Scăderea numărului de trombocite favorizează, totodată, sângerările, motiv pentru care recomandarea este să se evite activitățile cu risc de rănire. Din cauza nivelului scăzut de globule albe, pacientul este predispus la infecții. Din acest motiv, specialiştii le recomandă acestor pacienți să ia legătura cu medicul atunci când fac febră, să respecte regulile de igienă de bază, să se spele des pe mâini și să evite aglomerațiile și interacțiunea cu persoane bolnave şi care pot fi contagioase.
Un număr mai mic decât în mod normal în sânge de globule roșii, globule albe și trombocite sunt primele semne ale anemiei aplastice. De aceea, pentru diagnosticarea afecțiunii, medicii recomandă efectuarea analizelor de sânge, însă pentru un rezultat precis pot fi necesare şi alte investigaţii, precum biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice. (I. M.)