Consilii şi Adunări eparhiale la Sibiu şi Cluj-Napoca
În cadrul şedinţelor anuale de lucru ale consiliilor eparhiale şi ale adunărilor eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului, precum şi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, sâmbătă, 31 ianuarie, au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2014 ale tuturor sectoarelor epahiale.
Şedinţele Consiliului eparhial şi Adunării eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Covasnei şi Harghitei. Înainte de şedinţe, membrii celor două foruri deliberative şi executive din Arhiepiscopia Sibiului au participat la un Te Deum oficiat în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ de către Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La Te Deum a fost prezent şi IPS Mitropolit Laurenţiu, consilierii eparhiali şi protopopii din Arhiepiscopia Sibiului.
A urmat şedinţa de lucru a Consiliului eparhial de la Sibiu, în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a facultăţii, iar în prezidiu, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, s-au aflat PS Episcop Andrei Făgărăşanul, vicarul administrativ eparhial, pr. Ilarie Benchea şi secretarul eparhial, pr. Cristian Vaida. Membrii Consiliului eparhial au aprobat şi au discutat deciziile Permanenţei Consiliului eparhial din 2014, precum şi dările de seamă ale sectoarelor eparhial.
A urmat şedinţa Adunării eparhiale, când reprezentanţii tuturor sectoarelor din Arhiepiscopia Sibiului au prezentat dările de seamă, urmate de discuţii şi propuneri.
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am împlinit astăzi o datorie administrativă, canonică, în eparhia noastră. Am mulţumit lui Dumnezeu pentru realizările din acest an pe plan administrativ, economic, cultural, social, dar ne-am rugat şi pentru a continua lucrările începute acum şi pentru a începe altele noi, încât şi anul acesta să fie adăugat la urcuşul pe care îl face Biserica noastră în slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
În cadrul şedinţei Adunării eparhiale au fost discutate şi proiectele din acest an, care necesită susţinere din partea centrului eparhial şi a protopopiatelor. Nu în ultimul rând s-a discutat intensificarea misiunii pastorale şi sociale din parohii, prin proiecte noi şi viabile.
Bilanţ la Cluj-Napoca
La sediul Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului şedinţele Consiliului şi Adunării Eparhiale au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Au luat parte la întrunire membrii Adunării Eparhiale, toţi protopopii din cadrul eparhiei, reprezentanţii mai multor instituţii publice din judeţele Cluj şi Bistriţa. Înainte de începerea şedinţei, în paraclisul Seminarului Teologic Ortodox a fost oficiată o slujbă de Te-Deum în prezenţa IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
În deschidere, după cuvântul de bun venit adresat celor prezenţi, ierarhul a evidenţiat câteva din realizările Arhiepiscopiei în 2014, între care căminul studenţesc al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cantina socială din Bistriţa, căminul de bătrâni de la Cuşma, sediul Protopopiatului Gherla, precum şi brutăria şi tipografia de la Popeşti, judeţul Cluj, unde au fost angajate mai multe persoane ce provin din medii defavorizate.
IPS Mitropolit Andrei a vorbit şi despre proiectele pentru anul în curs, menţionând că prioritară este întâlnirea tinerilor creştini ortodocşi din Europa ce se va desfăşura la începutul lunii septembrie. Printre obiectivele propuse pe 2015 este şi centrul social misionar de pe Calea Turzii, Cluj-Napoca, centrul de tineret de la Săcuieu şi realizarea unui cămin de bătrâni în zona Făget, judeţul Cluj.
După rapoartele de activitate prezentate de consilierii Centrului Eparhial au fost discutate probleme de maximă importanţă, printre care conservarea patrimoniului cultural, importanţa misiunii cu tinerii, a conlucrării dintre Biserică, şcoală şi autorităţi pentru recuperarea copiilor care se află în abandon şcolar, conform celor precizate de pr. Bogdan Ivanov, consilier cultural în cadrul eparhiei. Şedinţa Adunării Eparhiale s-a încheiat cu un moment de reculegere ţinut în memoria vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit sâmbătă, patru ani. (Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)