Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită menţionarea în Constituţie a familiei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie

Data: 20 Iunie 2013

Întrunit în ziua de 20 iunie 2013, în şedinţa a­nu­­ală de lucru la Pa­la­tul Patriarhiei, sub pre­şe­dinţia Preafericitului Părinte Da­niel, Patriarhul României, (po­trivit Statutului care prevede pre­şedinţia prin rotaţie), Con­si­liul Consultativ al Cultelor din Ro­mânia solicită menţionarea în textul Constituţiei României a instituţiei familiei naturale şi tra­diţionale ca uniune dintre un băr­bat şi o femeie. Această po-ziţie este susţinută de toate cultele membre, cu excepţia Bise­ri­cii Unitariene din Transilvania.

Consiliul Consultativ al Cul­telor din România a luat act cu aprobare de lucrările comisiilor sale de lucru (Comisia pentru familie, sănătate şi demnitate u­mană, Comisia educaţională, Co­­misia pentru patrimoniul cul­-te­lor şi patrimoniul naţional, Co­mi­sia economico-juridică), care s-au desfăşurat în ziua de miercuri, 19 iunie 2013, la Palatul Patriarhiei

Dintre celelalte probleme discutate şi hotărâri adoptate men­ţi­onăm: • Consiliul Consultativ al Cultelor din România susţine şi­ promovează iniţiativa cetă­ţe­nească europeană Unul dintre noi (www.oneofus.eu), care are drept scop protejarea juridică în U­niunea Europeană a demni­tă­ţii, a dreptului de viaţă şi a inte­gri­tăţii fiecărei fiinţe umane de la concepţie, conform competen­ţe­lor Uniunii Europene; • Con­si­liul Consultativ al Cultelor din Ro­mânia apreciază sprijinul a­cor­dat de Statul român prin in­ter­mediul Secretariatului de Stat pentru Culte şi solicită con­sul­tări periodice în probleme de interes comun; • Consiliul Con­sultativ al Cultelor din România solicită accelerarea procesului de retrocedare a bunurilor care au aparţinut cultelor şi urgen­ta­rea sau identificarea de soluţii le­gale pentru soluţionarea problemei re­­trocedării efective a u­nor clă­di­ri reprezentative ale cul­telor din România, şi anume: clă­direa Makri Stojkovic - Casa cu Atlanţi din Timişoara a Epis­co­piei Orto­do­xe Sârbe de Ti­mi­şoara, Cole­giul Reformat „Szekely Miko“ din Sfântul Gheorghe al Bi­sericii Re­formate în România, clă­direa Liceului „Dinu Lipatti“ din Bu­cu­reşti a Bisericii Orto­do­xe R­o­mâ­ne şi imobilul din stra­da Al. D. Xenopol nr. 15, din Bu­­cureşti, al Bisericii Române U­nite cu Roma, Greco-Catolică; • Consi­li­ul Consultativ al Cul­te­lor din Ro­­mânia solicită autori­tă­ţilor publice centrale şi locale să res­pecte legea şi hotărârile ju­de­că­to­reşti prin care se inter­zi­­ce e­difi­carea unor construcţii de mari dimensiuni în vecină­ta­tea lăcaşurilor de cult, să impu­nă o nouă conduită faţă de bise­ri­cile monumente istorice sau de artă şi să nu mai autorizeze astfel de construcţii în zonele de pro­tecţie. În acest sens, s-a pre­zen­tat si­tu­a­­ţia de la Catedrala ro­mano-ca­to­­­lică „Sfân­tul Iosif“ din Bu­cu­reş­­ti, de la Biserica reformată nr. 2 din Cluj-Napoca şi de la Ge­a­mia Hun­chiar din Cons­tan­ţa; • Con­si­liul Consultativ al Cul­telor din Ro­mânia a hotărât transmi­te­rea unei scrisori Ex­ce­len­ţei Sa­le, domnului Ban Ki-Moon, se­cre­tarul general al ONU, privitoare la situaţia creş­ti­nilor din Siria.

Consiliul Consultativ al Cul­te­lor din România este o organi­za­ţie de natură etică, socială, au­­­tonomă, apolitică, non-guver­na­mentală, fără personalitate ju­ridică şi non-profit formată din: Biserica Ortodoxă Română, E­pis­copia Ortodoxă Sârbă de Ti­mi­­şoara, Biserica Romano-Ca­to­li­­că, Biserica Română Unită cu Ro­­ma, Greco-Catolică, Arhi­e­pis­co­­pia Bisericii Armene, Biserica Or­todoxă Rusă de Rit Vechi din Ro­mânia, Biserica Reformată din România, Biserica Evan­ghe­li­că C.A. din România, Biserica E­vanghelică Luterană din Ro­mâ­nia, Biserica Unitariană din Tran­silvania, Biserica Creş­ti­nă du­pă Evanghelie din Ro­mâ­nia - U­niunea Bisericilor Creş­ti­ne du­pă Evanghelie din Româ­nia, Fe­de­raţia Comunităţilor E­vre­ieşti din România - Cultul mo­­zaic, Cul­tul musulman din Ro­­mânia. Potrivit prevederilor St­a­tutului Consiliului Consulta­tiv al Cul­te­l­or din România, în­ce­­pând cu 1 oc­tombrie 2013, pre­şe­dinţia consiliului va fi prelu­a­tă pentru o perioadă de un an de că­tre Biserica Romano-Catolică. (Se­cre­­tariatul Consiliului Con­sul­­­tativ al Cultelor din Ro­mâ­nia)