Consorțiul „Universitaria” la muzeul eparhial din Galaţi

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 18 Noiembrie 2024

Municipiul Galați a găzduit, în perioada 14-17 noiembrie, întrunirea reprezentanților universităților care fac parte din Consorțiul „Universitaria”, cea mai veche asociere de acest fel din țara noastră. Un punct important pe agenda întrunirii a fost vizita universitarilor la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiri­tualității Creștine de la Dunărea de Jos, unde Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, le-a prezentat oaspeților de seamă exponatele găzduite. Ierarhul le-a vorbit cu acest prilej despre rolul Bisericii în păstrarea culturii și limbii române și despre importanța prezenței Bisericii în Universitate și a universitarilor în Biserică.

Reprezentanții univer­si­tă­ților din Consorțiul „Universitaria” - rectori, prorectori și președinți ai Senatelor universitare, directori generali administrativi, secretari-șefi, studenți și reprezentanți ai sindicatelor - s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute la Galați pentru a discuta strategii, inițiative și proiecte care vizează excelența în educație și cercetare.

Festivitatea de deschidere a lucră­ri­lor întrunirii a avut loc vineri, 15 no­iembrie, în Aula „Virgil Madgearu” a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din municipiu. În după-amiaza aceleiași zile, reprezentanții celor zece universități participante au vizitat Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, ghid și gazdă fiindu-le Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.

Înaltpreasfinția Sa le-a prezentat distinșilor invitați inestimabila comoară de cultură și spiritualitate ortodoxă adăpostită de muzeul eparhial din Galați, care dă mărturie despre creștinismul bimilenar de la Dunărea de Jos. „Acest muzeu este o carte deschisă a perspectivei istoriei bisericești de la gurile Dunării, care se identifică cu istoria neamului românesc. În acest loc se întâlnesc straturile de civilizație greco-romană, apoi bizantină, cu unele inserții ale Mitropoliei Proilaviei, care a fost pavăză pentru păstrarea culturii și limbii române. Preoții din Brăila, în cadrul acestei mitropolii, au slujit tot timpul în limba română”, ne-a transmis Arhi­episcopul Dunării de Jos. 

Ierarhul a evidențiat apoi rolul de ctitor al învățământului universitar timpuriu pe care l-a avut Biserica în țara noastră, precum și importanța prezenței Bisericii în Universitate și a universitarilor în Biserică, instituție care a luptat peste veacuri pentru consolidarea prin credință a culturii, a învățământului și a limbii. „Ne-am bucurat de o prezență generoasă a Consorțiului «Universitaria» pentru a prezenta câteva aspecte menite să deschidă spiritual și nu numai lucrarea Bisericii Ortodoxe Române în timp pentru consolidarea prin credință a culturii, a învățământului și a limbii. Prezența Teologiei în principalele universități ale României arată de ce Biserica a revenit în locul ei de ctitorie, atât la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, la Universitatea din București și nu numai, fiind temelia actului sacru de iubire a devenirii creștinului, deodată prin cultură și prin cunoaștere, așa cum evenimentul filocalic sărbătorit la pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț arată de ce Biserica Ortodoxă Română a exprimat bucuria întâlnirii cu Dumnezeu prin flacăra isihasmului în secolul al 19-lea, unind cele trei focare spirituale de limbă greacă, limbă latină- română și limbă slavonă, în scopul unic al culturii creștine și al cre­dinței care ridică, după cum a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cultura în cer și coboară în cultură harul lui Dumnezeu”, a declarat Înaltpreasfinția Sa pentru TRINITAS TV.

La finalul vizitei, oaspeții s-au închinat în capela din incinta muzeului și apoi au mers în sala de expoziții temporare „Sergiu Dumitrescu”, unde au avut prilejul de a vedea o expoziție cu imagini de la inundațiile devastatoare din această toamnă din județul Galați și modul în care Biserica s-a implicat pentru sprijinirea semenilor greu încercați. La final, ierarhul le-a oferit volume din Noul Testament, cărți de rugăciune, revista eparhială „Călăuză Ortodoxă” și alte daruri.

Consorțiul „Universitaria” este cea mai veche structură academică de profil din țară, incluzând peste 42% din studenți și peste 40% din cadrele didactice universitare. Acest consorțiu a fost fondat în anul 2009 prin asocierea Univer­si­tății din București, a Universi­tă­ții „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a Univer­si­tății „Alexandru Ioan Cuza” și a Universității de Vest din Timișoara. În timp, între membrele consor­țiului au mai fost incluse Academia de Studii Economice din București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Du­nărea de Jos” din Galați, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea „Ovidius” din Constanța. Din anul 2018, Universitatea de Stat din Chișinău este membru cu statut de observator.