Consumul regulat de struguri crește speranța de viață
Strugurele este unul dintre fructele cele mai bogate în substanțe sănătoase pentru organism, multe dintre acestea acționând asupra mecanismelor de încetinire a îmbătrânirii. S-a constatat științific că în pulpa strugurelui, dar mai ales în coajă și sâmburi se găsesc aproape toate vitaminele, în cantități mai mari fiind vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, D, K, E și F. Din bobul de strugure nu lipsesc nici fosfați, ioduri de sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cupru, zinc, fier și seleniu, alături de aminoacizi, qercitine, acid malic, coenzima Q 10. Datorită acestei compoziții complexe, strugurii mențin sănătatea ficatului, a rinichilor, a vaselor de sânge, dar și a plămânilor, având efect antiastmatic.
Totodată, ajută la menținerea sănătății creierului, având un efect antinevrotic, și au efect anticancerigen datorită conținutului de procianidine, reglează tensiunea arterială, depunerile de grăsimi, sporesc rezistența oaselor, facilitând echilibrul hidroelectricității organismului. Au efect diuretic, antioxidant, antiinflamator, reglează temperatura corporală, fiind chiar și un bun antifebril. Cu atâtea efecte benefice, nu este de mirare că strugurii sunt considerați un adevărat medicament natural, atât în profilaxii, cât și în tratamentul multor afecțiuni. Specialiștii recomandă consumul regulat al acestui fruct, întrucât are proprietăți ce cresc speranța de viață.
Pe lângă consumul ca atare, strugurii pot fi conservați sub diferite forme: dulcețuri, compoturi, gemuri, jeleuri, suc etc. Bineînțeles, strugurii au o importanță deosebită și în industria vinicolă, din ei se prepară diverse sortimente de vinuri, iar din tescovină se face țuica.
Rețetă:
Tort cu cremă de iaurt și struguri
Ingrediente: pentru jeleul de struguri, 250 g boabe de struguri, 300 ml zeamă de compot de piersici, 2 linguri zahăr, 1 plic gelatină granule. Pentru crema de iaurt: 400 g iaurt natur, 100 ml frișcă, 100 g zahăr pudră, un plic gelatină granule, 250 g struguri, pișcoturi. Sirop: 100 ml apă, 100 g zahăr, 1 linguriță esență de cafea.
Mod de preparare: se pregătește jeleul de struguri, se hidratează gelatina în 4 linguri zeamă de compot de piersici. Se adaugă zahărul peste cealaltă zeamă de compot, se amestecă până se topește, apoi se încălzește gelatina hidratată și se amestecă, treptat, cu sucul până se omogenizează. Se așează boabele de struguri într-o tavă căptușită cu folie alimentară, apoi se toarnă zeama și se dă la rece. Se bate frișca, iar iaurtul se amestecă cu zahărul pudră, gelatina după ce se hidratează în 4 linguri de zeamă de compot de piersici se încălzește la foc mic, apoi se adaugă în iaurt, se amestecă cu frișca și cu boabele de struguri. Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul până ce se topește, apoi se adaugă esența de cafea și se dă la rece. Pișcoturile se taie în jumătăți, se însiropează și se așază pe marginea tăvii peste jeleul de struguri, se toarnă crema de iaurt, se pun pișcoturi peste cremă, apoi se dă la rece 3-4 ore, după care se întoarce forma pe un platou.