Consumul ridicat de sare crește riscul de boli de inimă

Un articol de: Mariana Bahcevan - 25 Martie 2016

Un consum ridicat de sodiu mai mare de 2 grame/zi și un aport insuficient de potasiu contribuie la apariția hipertensiunii arteriale și la creșterea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Un om consumă, în medie, 9-12 grame pe zi de sare, adică de două ori peste nivelul maxim recomandat, subliniază OMS. Astfel, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă consumul de sare ar fi redus la nivelul recomandat. OMS mai precizează și că sursele alimentare cu un nivel de sare ridicat pot proveni din alimentele prelucrate, precum preparatele gata pregătite, carnea procesată cum ar fi baconul, șunca și salamul, brânza, gustările sărate și chiar tăițeii din supele instant. De asemenea, cantități mari de sare peste nivelul recomandat se mai găsesc și în pâine și produsele din cereale prelucrate. Sarea se mai regăsește și în bulion și sosul de soia, sosul de pește și multe alte alimente.