Contribuţii ştiinţifice la dezvoltarea misiunii Bisericii
Lucrările Congresului internaţional de teologie „Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual” s-au încheiat ieri, 20 octombrie, la Centrul naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Bucureşti. Invitaţii au abordat teme care privesc contribuţia facultăţilor de teologie la misiunea parohiei, pastoraţia tinerilor în contextul globalizării şi postmodernismului, dar şi specificul misiunii pentru diasporă.
Programul celei de-a doua zi a Congresului internaţional de teologie „Relația dintre parohie și școală în viața și misiunea Bisericii din contextul actual” a cuprins trei sesiuni de comunicări. În cadrul primei sesiuni, intitulată „Perspectiva misionar-eclesială asumată şi valorificată de învăţământul teologic în contextul actual al misiunii parohiei”, pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, a reliefat, potrivit gândirii părintelui Dumitru Stăniloae, că şcoala de teologie are un rol fundamental în formarea slujitorilor Bisericii şi adaptarea mesajului evanghelic la zilele noastre. „Biserica, spunea părintele Dumitru Stăniloae, trebuie să creeze echilibrul sufletesc şi sănătatea morală, fiindcă regăsirea echilibrului sufletesc şi a sănătăţii morale a societăţii trebuie să fie, dacă nu în întregime, măcar în parte opera celor care se afirmă titulari slujitori ai lui Dumnezeu. Dacă nu ar contribui cu nimic la renaşterea morală a societăţii, şi-ar pierde orice drept la stima ei şi ar dovedi că nu sunt de nici un folos şi că se poate trăi şi fără ei”, a spus pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan. De asemenea, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, pr. prof. dr. Ioan Tulcan, a subliniat rolul facultăţilor de teologie ortodoxă în contextul de azi al misiunii Bisericii, enumerând provocările la care Biserica trebuie să răspundă, precum tipologiile omului postmodern, secularismul, lucrarea învăţătorească a Bisericii, adaptarea misiunii la comunitatea de persoane din vremurile de azi. De asemenea, părintele a evidenţiat că, în unele cazuri, „precaritatea educării preoţilor îndepărtează pe credincioşii Bisericii” şi că lucrarea învăţătorească trebuie unită cu lucrarea sfinţitoare a Bisericii.
În cea de-a doua sesiune de comunicări a zilei, denumită „Structurarea şi promovarea unei misiuni specifice a Bisericii pentru tinerii de azi”, pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a explicat provocările majore ale globalizării faţă de viaţa creştină şi a enumerat câteva propuneri pentru pastoraţia tinerilor. „Pentru societatea actuală marcată de individualism, standardizare cultural-religioasă, secularizare crescândă, plăceri trecătoare care atentează la demnitatea omului, Biserica oferă tinerilor modelul sobornicităţii, al realei unităţi în diversitate, accentuează valoarea unică şi de neînlocuit a persoanei, chip al lui Dumnezeu chemat la asemănare cu Acesta, şi propovăduieşte iubirea ca structură esenţială a oricăror raportări şi relaţii interumane. Fără această comuniune, spune părintele Stăniloae, lumea nu este decât tristeţe, ruină, distrugere, masacru”, a evidențiat pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea.
Despre misiunea ortodoxă faţă de tineri în postmodernitate a vorbit pr. conf. univ. dr. David Pestroiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a identificat consecinţele nefaste ale postmodernismului, în care sunt reînviate vechile erezii, iar adevărul este distorsionat, dar şi mai multe tipuri de activităţi ce pot fi incluse în pastoraţia tinerilor. O altă comunicare a fost susţinută de ierom. Dimitrie Perşin, de la Universitatea de Medicină din Moscova, care a explicat că mesajul creştin al unor romane şi filme contemporane poate fi valorificat în catehizarea copiilor şi tinerilor.
În ultima sesiune de comunicări, pr. prof. dr. Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Bossey şi secretar general asociat pentru educaţie şi formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor, a semnalat efectele migraţiei asupra vieţii parohiale azi, deoarece migraţia produce schimbări de ordin religios, cultural, lingvistic şi etnic la nivelul parohiei, dar şi tipologii la nivelul persoanei. În acest sens, pr. prof. dr. Ioan Sauca a precizat că este nevoie de căutarea unei misiuni actuale „care să exprime aceeaşi Ortodoxie vie, existenţială şi cu sens ca şi în trecut”. Ultima comunicare din cadrul congresului a fost cea a părintelui Mihai Himcinschi, prof. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a arătat că parohia, ca icoană a Bisericii plenare, este „locul unde se întâlnesc cler şi mireni pentru a conştientiza cum să ajungă să fie poporul lui Dumnezeu în calea istoriei prin redescoperirea frumuseţii de a fi chemaţi la iubire”, iar punctul de pornire al oricărei misiuni este Sfânta Liturghie, „forma primară şi cea mai curată de educaţie a credinţei”.
La finalul sesiunii de comunicări, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi consilier patriarhal al Sectorului teologic-educaţional, a subliniat necesitatea cooperării interortodoxe, dar şi modul concret cum poate fi realizată aceasta. „Misiunea înseamnă mărturisire. Dacă rămânem la această perspectivă, deja este un câştig, în sensul că fiecare dintre noi conştientizăm că suntem chemaţi să fim misionari, adică să fim martori prin viaţa noastră. De aceea, precum a şi fost subliniat în cadrul sesiunilor congresului, pentru o misiune veridică este nevoie de modele. Autoritatea în misiune este dată de măsura jertfei şi a slujirii. De aceea, doar în condiţiile în care ne luăm foarte în serios credinţa pe care o invocăm şi o trăim efectiv şi avem curajul mărturisirii acestei credinţe într-o lume a necredinţei vom putea, cu ajutorul lui Dumnezeu, prin jertfa noastră, să dobândim o autoritate convingătoare pentru cei cărora ne adresăm.”
Evenimentul a continuat ieri cu vizita participanţilor la Şcoala Gimnazială „Maica Domnului” din Bucureşti pentru a ilustra parteneriatul parohie-şcoală. Comunicările susţinute în cadrul Congresului internaţional de teologie vor fi publicate într-un volum colectiv. Congresul internaţional de teologie a fost organizat de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.