Control digital la granițele UE
Comisia Europeană (CE) a propus săptămâna trecută să acorde statelor membre o perioadă de şase luni pentru aplicarea progresivă a noului sistem digital de control la frontieră al Uniunii Europene, aşa-numitul Sistem de Intrare/Ieşire (EES), pentru a se asigura că acesta funcţionează „fluid” din prima zi şi pentru a şti „cine intră şi cine iese” din UE, informează EFE.
Propunerea, printre primele acțiuni luate de noua Comisie care și-a preluat mandatul la 1 decembrie, urmează acum să fie aprobată de Consiliul UE şi Parlamentul European, îndemnul vicepreşedintei executive a CE pentru suveranitatea tehnologică, securitate şi democraţie, Henna Virkkunen, fiind ca decizia să se ia „rapid”. Odată implementat, UE va avea „cel mai modern sistem digital de control la frontieră din lume”, a adăugat Virkkunen.
„Trebuie să ştim cine intră şi iese din UE”, a subliniat și comisarul pentru afaceri interne şi migraţie, austriacul Magnus Brunner, pentru care EES reprezintă „un pas mare către o gestionare integrată şi completă a frontierelor”. EES este un sistem informatic de ultimă generaţie, a cărui implementare costă 480,2 milioane de euro timp de patru ani. El va înregistra digital numele, intrările şi ieşirile, refuzurile de intrare, datele paşapoartelor, amprentele digitale şi imaginile faciale ale pasagerilor din ţări non-UE care călătoresc în oricare dintre statele membre UE şi asociate Schengen, cu scopul de a reduce fraudele de identitate şi de a întări securitatea europeană. Totodată, va permite automatizarea controalelor la punctele de trecere, va accelera treptat procedurile la frontieră şi va îmbunătăţi experienţa călătorilor, potrivit CE. (C. Z.)