Cooperare pentru combaterea efectelor crizei

Un articol de: Ioan Bușagă - 18 Aprilie 2013

Consilierii şi contabilii sectoarelor economico-financiare ai fiecărei eparhii din ţară, participanţi la atelierul regional organizat în cadrul proiectului FORTE, au fost primiţi ieri, 17 aprilie, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Întâlnirea din perioada 15-16 aprilie a consilierilor şi contabililor, prima de acest fel în Patriarhia Română, a dezbătut cooperarea şi co-responsabilitatea sectoarelor fiecărei eparhii din ţară. 

Timp de două zile, consilierii şi contabilii sectoarelor economico-financiare ai fiecărei eparhii din ţară au lucrat pentru a găsi soluţiile viabile cu privire la lucrarea social-filantropică. De asemenea, un alt scop al întâlnirii a fost conştientizarea cooperării sectoarelor unei eparhii şi a coresponsabilităţii pentru depăşirea crizei spirituale şi economice. „Criza obligă pe oameni să regândească modul de a făptui, de a lua decizii, de a reorganiza, de a trage după sine reorganizarea vieţii unei instituţii, dar şi a vieţii unei familii. Este o stare de încercare, o stare de schimbare. Dacă avem credinţă puternică în Dumnezeu şi în acelaşi timp ne consultăm şi conlucrăm, putem transforma o stare de criză într-un început nou. Criza poate fi depăşită prin transformarea ei într-un început nou, într-o etapă nouă în care învăţăm să nu fim nici zgârciţi, nici risipitori, şi să fim mai solidari şi cooperanţi. De aceea, Patriarhia Română s-a gândit că avem nevoie de mai multă solidaritate în vremuri de criză. Trebuie să cultivăm trei coordonate principale: consultarea, coresponsabilitatea şi cooperarea. Consultarea la nivelul parohiilor, eparhiilor şi Patriarhiei: prin consultare ne dăm seama cât de mult creşte coresponsabilitatea, într-o vreme în care secularizarea încearcă să diminueze şi să marginalizeze prezenţa activă şi lucrarea Bisericii în societate“, a arătat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 
 
Împreuna-consultare şi intensa cooperare dintre consilierii şi contabilii sectoarelor economico-financiare ai fiecărei eparhii din ţară pot contribui la o mai bună cunoaştere a problemelor şi realizărilor fiecărei eparhii, pentru ca apoi Patriarhia Română, prin Administraţia patriarhală, să poată propune spre hotărâre Sfântului Sinod aspecte ce sunt legate de viaţa şi misiunea Bisericii. „Obiectivul nu este să auzim doar succese, realizări şi aplauze, ci trebuie să devenim mai realişti, să vedem şi ceea ce s-a făcut bine, cu ajutorul lui Dumneezu, şi ceea ce a fost mai puţin bine, din cauza neglijenţei noastre, ca să întărim solidaritatea. Suntem într-o perioadă în care nu trebuie să sucombăm, ci să transformăm criza într-o şansă de unire, de întărire a frăţietăţii şi a conlucrării“, a mai subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.