Copii fericiţi, în tabere şi în parohiile clujene

Un articol de: Oana Rusu - 31 Mai 2013
Activităţile de tineret din cadrul Departamentului misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului se dezvoltă continuu. Pe lângă taberele organizate de studenţi şi în trecut, acum se formează noi grupuri parohiale, cu activităţi săptămânale, iar timpul este folosit într-un mod util şi plăcut. 
 
Pornind de la tabăra pentru copii organizată de ASCOR, filiala Cluj, în urmă cu câţiva ani, în prezent, din iniţiativa unor tineri inimoşi, se dezvoltă numeroase activităţi săptămânale cu copiii şi cu tinerii, coordonate de Departamentul misionar-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. „Înainte am fost vice-preşedinte la ASCOR Cluj şi am făcut tabere pentru copii şi pentru adolescenţi începând 2006. Apoi, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, a dorit să se continue această activitate“, a spus Radu Copil, cel care se ocupă în prezent de coordonarea activităţilor cu tinerii din eparhie. După cum povesteşte tânărul, el a preluat organizarea taberelor pentru copii iniţiate în 2005 de Sorin Câlea, preşedintele de atunci al ASCOR Cluj. „Din 2006 le-am organizat eu, iar acum sunt patru tabere organizate de noi, la Mărişel, o zonă de munte, la 40 de kilometri de Cluj-Napoca. Anul acesta avem o mare cerere şi organizăm şi a patra tabără din această vară. Avem tabere şi iarna, primăvara… Sunt foarte multe solicitări“.
 
Taberele au fost punctul de start. Apoi, activităţile cu copiii şi cu tinerii au venit de la sine. „După ce am făcut aceste tabere, părinţii ne spuneau că sunt foarte mulţumiţi, că văd rezultate, că după şapte zile de tabără copiii se schimbă, vin cu obiceiuri bune, se apropie de Biserică. Numai că, până la următoarea tabără, o parte din aceste obiceiuri se pierd şi atunci, ce frumos ar fi să se facă activităţile din tabere şi în timpul anului şcolar“, povesteşte Radu Copil. 

Programul „Şapte paşi“

Din 2008, de când a fost angajat de către Arhiepiscopie, acesta a iniţiat un program săptămânal pentru perioada anului şcolar, din octombrie până în iunie, care să adune copiii şi tinerii. Astfel, la Colegiul „George Coşbuc“ din Cluj-Napoca a fost organizat un program recreativ şi educativ pentru copiii de 8-13 ani, care are continuitate din 2008. „Anul acesta, pentru că au crescut copiii şi sunt mai mulţi adolescenţi, am făcut programul „7 paşi“, pe lângă activităţile pe care le făceam de obicei cu copiii“.
 
Sunt incluse jocuri de grup, cântece la chitară, discuţii motivante despre oameni simpli care au făcut lucruri mari. „Pe lângă agapă şi joacă recreativă, am avut şi o componentă de implicare în societate, de muncă voluntară, am dorit strângem bani şi să renovăm un foişor din Grădina Botanică. Ne dorim să îi învăţăm pe tineri că trebuie să facă ceva şi pentru societate, pentru comunitatea din care facem parte“, a spus Radu Copil. 
 
Majoritatea celor care participă la aceste activităţi din timpul anului şcolar sunt dintre cei care au fost în tabere, dar programul este public, poate fi găsit pe internet şi se poate înscrie orice copil, dar se pare că vorba purtată din om în om funcţionează foarte bine pentru că, de obicei, copiii îşi aduc prietenii. 
 
Un sprijin este oferit şi de şcoală care asigură spaţiul în mod gratuit pentru activităţi. Programul cu adolescenţii şi cu copiii este desfăşurat cu sprijinul studenţilor de la ASCOR, care fac voluntariat. 
 
Acest program se face, de curând, şi în colaborare cu unele parohii. La început s-a făcut la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul clujean Zorilor. Iniţial era un program continuu, cu întâlniri în fiecare săptămână, dar, pentru că unii copii mai lipseau, s-a organizat programul „Şapte paşi“, iar copiii înţeleg că există o finalitate şi se străduiesc să participe la fiecare întâlnire. „Soluţia a fost un program pe o perioadă determinată cu şapte întâlniri, ei ştiu de la început ce se face, iar la sfârşit cei care participă în mod constant la activităţi merg într-o excursie, sponsorizată de preoţii slujitori“.
 
Programul „Şapte paşi“, cu întâlniri care îmbină joaca, cântecele la chitară, discuţiile pe teme religioase şi agapa, pentru copii de la 8 la 13 ani, a avut succes. „Rezultatele au fost bune. După cel de-al treilea an de program, în 2013, am avut media de participare de peste 30 de copii, pe grup. Copiii sunt foarte încântaţi, iar evoluţia lor o vedem în momentul în care aplicăm chestionare. Întotdeauna, la sfârşit de programe, la sfârşitul taberelor, aplicăm chestionare de evaluare prin care ei pot să spună ce le-a plăcut sau nu le-a plăcut, ce ar dori să facă, dacă s-au apropiat de Biserică şi de Dumnezeu şi, întotdeauna rezultatele au fost bune“, a mai spus Radu Copil. În acest mod, copiii îşi petrec timpul liber în mod folositor, participând la programe educative şi un alt rezultat este acela că ei se implică mai mult în activităţile de la Biserică după ce îşi fac prieteni în cadrul programului „Şapte paşi“. „Ei se cunosc aici, au experienţe comune şi apoi vin la biserică şi pentru a se revedea, se creează o comuniune între toţi copiii. Ei ajung la biserică, povestesc şi au motive în plus pentru a participa şi la programul liturgic“, a spus Radu Copil.

De la şcoală, la biserică

În rândul acţiunilor organizate de Arhiepiscopie este şi pelerinajul tinerilor, pe jos, de la Iclod la Mănăstirea Nicula. „Anul acesta a fost o ediţie specială pentru că a participat Preasfinţitul Vasile Someşanul şi alţi preoţi, precum pr. Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR-ului“. De asemenea, mai este organizat un program bilunar pentru minorii care se află temporar la Penitenciar, aduşi pentru instanţă. „Aici stăm câte două ore, timp în care încercăm să facem câteva activităţi educative cu ei, cateheză şi agapă. Nu e uşor, dar mergem, şi chiar dacă nu putem spune că vedem roade aşa cum vedem la activităţile cu copiii din parohii sau tabere, acolo mergem pentru că aşa a spus Hristos, „Închis am fost şi m-aţi cercetat“, a spus Radu Copil.
 
De asemenea, în fiecare an, de 1 iunie, au loc diverse activităţi dedicate copiilor, între acestea şi cele de la Biserica studenţilor din Campusul „Bogdan Petriceicu Hasdeu“. Aici, între altele, sunt organizate activităţi în scop caritabil. „Vin gospodinele cu  prăjituri şi torturi gătite în casă, iar banii ce se strâng din vânzarea lor sunt folosiţi pentru copii. Aceşti bani sunt rodul efortului conjugat al comunităţii. Noi organizăm cadrul necesar, gospodinele pregătesc acasă tort, prăjituri, iar alţii îl cumpără şi se bucură de Ziua Copilului, dar şi de faptul că banii sunt folosiţi în scop caritabil. Depinde foarte mult şi de scopul pentru care se strâng banii. Când s-a făcut colectă pentru copiii de la Valea Plopului s-au strâns şi multe donaţii“, a spus Radu Copil.  
 
De asemenea, grupul studenţilor voluntari din ASCOR coordonaţi de Radu Copil, a participat la orele de religie, la invitaţia profesorilor, sau la activităţile iniţiate de profesori de alte specialităţI, pentru a organiza împreună programe pentru activităţile extraşcolare sau extracurriculare. 
 
„Am avut şi anul acesta program zilnic în şcoli, în special cu cei mici dar şi cu adolescenţii, facem activităţi educative-recreative, jocuri, cântece la chitară“. 
 
Solicitări vin şi din partea parohiilor. „De multe ori parohiile au intenţia să facă activităţi cu tinerii dar nu ştiu cum să le ocupe timpul liber după ce aceştia vin la biserică şi ascultă un cuvânt de învăţătură. Pentru preotul care vede că nu sunt mulţi copiii care vin la biserică, o soluţie este să iasă el în întâmpinarea lor, să îi caute el. Asta înseamnă să aibă parteneriate cu şcolile de pe raza parohiei, să iniţieze acţiuni, în parteneriat cu şcoala. Dacă nu vin ei la noi, mergem noi la ei“, a spus Radu Copil, care a adăugat că, în timp, se formează o relaţie între parohie şi şcoală, iar activităţile se pot dezvolta ulterior şi în parohie. 
 
Un astfel de exemplu este cel de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul Mănăştur, unde părintele Dan Hognogi, în ultimii doi-trei ani, a iniţiat un parteneriat de colaborare cu Liceul Teoretic „Eugen Pora“ şi cu o grădiniţă specială de pe raza parohiei. La început preotul a fost prezent cu mai multe activităţi în şcoală, apoi copiii au început să vină la biserică. „Mai întâi îi vizităm noi, apoi aşteptăm şi nădăjduim că vor veni şi ei. Sunt acţiuni, pelerinaje, întotdeauna de 1 iunie părintele a organizat un concurs tematic de desene pe astfalt, expoziţii de pictură pe sticlă, program de joacă, cântece, pachete, concursuri de cunoştinţe religioase etc. În aceste activităţi s-au implicat şi profesorii“, povesteşte Radu Copil.
 
În această parohie s-a format şi un grup de tineret, precum şi un grup de copii. În fiecare sâmbătă, copiii vin la biserică şi fac exerciţii interactive de limba engleză, au un program recreativ cu jocuri, cântece, discuţie religioasă şi o mică agapă la sfârşit. „Acesta este un exemplu în care nu veneau mulţi copii la biserică, dar acum se face un grup de lucru cu copiii, săptămânal. Asta înseamnă un efort susţinut şi din partea parohiei, a comunităţii. Grupul este organizat de o doamnă profesoară de limba engleză, care predă lecţiile interactive, precum şi de tinerii de la grupul de tineret din parohie care, după ce s-au apropiat de biserică, sunt acum dispuşi, la  rândul lor, să îi ajute pe copii“.
 
Programul de la grupul parohial de tineret de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ cuprinde cateheză, ateliere practice, vizionare de film şi discuţii, prezentări de carte, mereu câte ceva nou. Cu tinerii din acest grup parohial s-au făcut tabere, pelerinaje, activităţi la casele de copii. 
 
Sprijin pentru organizarea grupurilor parohiale vin, mai nou, şi de la asociaţiile de tineri ortodocşi. „Dorim să facem întâlniri în care să împărtăşim modele de bună practică, să învăţăm unii de la alţii. Am făcut mai întâi tabere, după aceea am făcut programul săptămânal, apoi de la şcoală ne-am dus în parohie. Dacă am organizat activităţi pentru tineri, aceştia ne-au ajutat, apoi, să facem acţiuni pentru copii“, ne-a spus Radu Copil.

Activitatea aduce bucurie, satisfacţie

Taberele au cel mai mare impact asupra copiiilor. „Timp de şapte zile, ei sunt scoşi din mediul lor, sunt aduşi într-un mediu nou, cu limite clare, reguli, cu un program la care trebuie să participe de dimineaţă până seara, cu discuţie religioasă cu preotul prezent în tabără, cu rugăciunea de dimineaţă şi de seară, sport, jocuri mai deosebite, ateliere în care realizează litografie, icoană litografiată, cruciuliţe, brăţări, metaniere, învaţă să cânte la chitară, teatru, drumeţii, ecologizare, desen, lectură, decorare de tricouri“, povesteşte Radu Copil. În aceste tabere sunt implicaţi studenţii, câte un adult voluntar la trei-patru copii. „Voluntarii ajung acasă foarte obosiţi, dar foarte mulţumiţi, iar copii sunt fericiţi, pentru că activitatea aduce satisfacţie, pe când pierderea vremii nu le aduce nici o satisfacţie şi nici o bucurie. Copiii vin în tabere şi pentru prietenia cu studenţii de la ASCOR. Este o distracţie bună“. Până în prezent au fost peste 1000 de copii care au participat în aceste tabere. Foarte mulţi copii revin şi îşi aduc prietenii, de la an la an taberele fiind tot mai solicitate. „La rândul lor, studenţii de la ASCOR vin ca voluntari pentru că se folosesc duhovniceşte de programul religios, este slujbă în fiecare dimineaţă, rugăciuni dimineaţa şi seara, discuţii religioase din care învaţă şi ei şi se bucură foarte mult de calităţile copiilor, de entuziasmul lor, de felul în care îl văd ei pe Dumnezeu, mai direct, mai sincer, mai entuziast“, relatează Radu Copil. El a dat exemplul unui tânăr voluntar care, după ce a absolvit Teologia, face, în prezent, ca preot, activităţi cu copiii în fiecare săptămână, în parohia sa.