Copiii din UE au adoptat „Declaraţia de la Bucureşti”
Zeci de copii, experţi în drepturile copilului, înalţi funcţionari europeni şi reprezentanţi ai societăţii civile au participat luni și marți, la București, la Conferinţa internaţională „Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul UE”, care pune bazele mecanismelor de consultare a copiilor în deciziile Uniunii Europene. În cadrul conferinţei a fost adoptată „Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, un document inițiat de un board al copiilor români și finalizat după un amplu proces de consultare la nivel european.
În deschiderea conferinței, preşedinta Eurochild, Marie-Louise Coleiro Preca, a declarat că speră ca exemplul României, care a făcut din drepturile copiilor o prioritate a Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene, să fie preluat şi de alte ţări UE.
„Trebuie să ne gândim la copii nu doar ca la viitorul nostru, ci şi ca la prezentul nostru”, a afirmat ea.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, cu susţinere din partea UNICEF România, şi face parte din agenda oficială a ţării noastre în cadrul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
În acest sens, Marie-Louise Coleiro Preca a apreciat faptul că evenimentul este susţinut de Preşedinţia română la Consiliul UE. „Sper ca ţările UE să ia exemplul României”, a adăugat aceasta, potrivit Agerpres.
În cadrul conferinţei a fost adoptată „Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, un document elaborat de un board al copiilor români şi diseminată în Europa prin intermediul UNICEF, Eurochild, Salvaţi Copiii, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din Protecţia Copilului, al asociaţiilor europene de elevi de liceu, pentru a obţine sprijin şi feedback din partea a numeroase şi variate categorii de copii. Documentul a presupus un amplu proces de consultare ce a implicat experţi internaţionali şi reprezentanţi ai instituţiilor europene din domeniul drepturilor copilului.
Documentul reprezintă un instrument ce poate mobiliza instituţiile europene şi statele membre în vederea stabilirii unor structuri formale şi a unor mecanisme menite să promoveze dreptul copiilor la participare în acord cu prevederile Recomandării UE „Investiţia în copii”, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.
O delegație a copiilor participanți la conferință a fost primită, luni, la Palatul Victoria, de premierul Viorica Dăncilă, care a salutat adoptarea „Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din UE”, subliniind în acest context că responsabilitatea actualilor politicieni europeni este de a lăsa generaţiilor viitoare o Uniune Europeană „stabilă şi puternică”.
Prezent la întâlnire, Rareş Voicu, un adolescent în vârstă de 16 ani, ambasador junior al României la Uniunea Europeană, a punctat faptul că ei, copiii, într-un final, au „un loc în faţă”.
„Ne aflăm astăzi aici alături de copiii din 16 ţări ale Uniunii Europene şi de boardul copiilor din România, din care fac şi eu parte. Boardul copiilor din România este o grupă de copii din toate colţurile ţării, care au fost aduşi laolaltă de către UNICEF. Încă din luna februarie, noi lucrăm „Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, prin care facem apel la participarea şi la consultarea copiilor atunci când vine vorba de deciziile care ne influenţează viaţa în mod direct”, a susţinut tânărul.
După ce documentul a fost finalizat, a informat el, l-a trimis tuturor copiilor din statele membre ale UE pentru a obţine părerea şi viziunea lor şi pentru ca „Declaraţia” să fie cât mai incluzivă şi mai reprezentativă cu putinţă.
„Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană” va fi prezentată reprezentanţilor ministerelor şi autorităţilor centrale responsabile cu problematica drepturilor copilului din cele 28 de state membre, experţilor în drepturile copiilor, dar şi specialiştilor din instituţii europene şi Parlamentul European.