Copiii, în centrul unei campanii privind „fuga de acasă”
O campanie naţională de prevenire a dispariţiei voluntare în rândul minorilor a fost lansată luni de Poliţia Română şi Asociaţia Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti. În evidenţele Poliției se află în prezent 394 de copii dispăruţi. Inițiativa își propune să îi încurajeze pe copii să ceară ajutor atunci când se simt în dificultate și să îi informeze despre cum pot face acest lucru.
O treime dintre minorii care sună la Telefonul Copilului (116.111) intenționează să fugă de acasă, iar fenomenul plecării voluntare a cunoscut o creştere semnificativă începând din perioada pandemiei, potrivit specialiștilor de la Asociația Telefonul Copilului. Printre cauze se numără neînțelegerile cu părinții, violența domestică, problemele sentimentale.
„Conform datelor noastre, în 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologică oferite, copiii au văzut fuga de acasă drept o soluţie pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificultăţilor în relaţia copil-părinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%)”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al asociaţiei, la evenimentul de lansare a campaniei „Plecatul de acasă nu e o soluţie”.
Inițiativa are ca obiectiv creşterea nivelului de conştientizare cu privire la fenomen şi la efectele negative ale acestei forme de dispariţie a copiilor.
„Acest proiect îşi propune să preîntâmpine astfel de situaţii. (...) Copiilor le poate fi mult mai rău în stradă. Dacă reuşim să îi oprim în a recurge la acest gest, proiectul va avea succes”, a adăugat Cătălina Surcel, citată de Agerpres.
De la începutul anului, au fost căutaţi 3.277 de minori şi depistaţi 3.318, unele cazuri fiind mai vechi, dar soluţionate în perioada menționată, potrivit inițiatorilor campaniei. Numărul dispariţiilor nu este același cu numărul copiilor dispăruți, deoarece pentru un copil pot fi mai multe sesizări, fiecare înregistrată ca o nouă dispariţie. De asemenea, în prezent sunt căutați 394 de minori. Dintre aceștia, 238 nu sunt la prima plecare, iar 141 au dispărut dintr-un centru de plasament.
„Dispariţiile de minori sunt tratate cu celeritate, având în vedere că plecarea unui copil din mediul familial sau din centrele de protecţie generează o emoţie puternică în rândul comunităţii”, a declarat chestorul de poliţie Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române.
În cadrul proiectului, vor fi organizate sesiuni de informare și de consiliere dedicate copiilor, în care aceştia vor învăţa, printre altele, că pot suna la 116.111, pot folosi platformele www.116111.ro și www.116111.ro/plecatdeacasa/ sau e-mail vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro, toate gestionate de Asociația Telefonul Copilului. (C. Z.)