Copiii parohiei Stânca-Roznovanu, în vizită la Colegiul „Sfântul Nicolae“
Dacă de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, credincioşii din Stânca-Roznovanu, una dintre cele mai sărace parohii ale Protopopiatului Iaşi 1, s-au bucurat de vizita studenţilor de la Colegiul „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, duminica trecută, de Ziua Naţională a României, copiii din această localitate le-au întors vizita tinerilor teologi ieşeni. Mica excursie a cuprins un pelerinaj la mănăstirile din Iaşi, dar şi vizitarea ansamblului urbanistic Palas.
53 de copii din parohia Stânca-Roznovanu, însoţiţi de pr. Adrian Miron, au efectuat duminică, 1 decembrie 2013, o excursie în judeţul Iaşi, la invitaţia Comisiilor Misionară, Caritativă şi Culturală ale Colegiului „Sfântul Nicolae“. Itinerariul a cuprins un pelerinaj la Catedrala mitropolitană ieşeană, la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, la Mănăstirea Golia, precum şi o vizită la ansamblul urbanistic Palas. Pe tot parcursul manifestării, au fost alături de copii din Stânca studenţii teologi de la Colegiu, alături de directorul acestora, Valentin Ţoc.
„Parteneriatul oferă un suflu nou credinţei ortodoxe din localitatea Stânca“
Activitatea de duminica trecută a făcut parte dintr-un parteneriat încheiat între Colegiul „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie din Iaşi şi parohia Stânca-Roznovanu în luna noiembrie, despre ale cărui prime rezultate ne-a oferit mai multe detalii pr. paroh Adrian Miron: „Pentru parohia Stânca din comuna Victoria, parteneriatul încheiat cu Colegiul «Sfântul Nicolae» al Facultăţii de Teologie din Iaşi înseamnă foarte mult, atât prin încercarea tinerilor studenţi de a-i aduce pe copiii parohiei mai aproape de Biserică, cât şi prin suportul financiar pe care îl oferă celor mici, organizându-le diferite activităţi, cum a fost şi acest pelerinaj-excursie. Şi eu, ca preot, simt o bucurie că sunt sprijinit şi încurajat în activitatea mea misionară, mai ales că în comunitatea pe care o păstoresc mă lupt cu fenomenul sectar, care tinde să ia amploare. De aceea, cred că acest proiect oferă un suflu nou credinţei ortodoxe din localitatea Stânca, încercând să-i aducă pe toţi, copii, adulţi şi bătrâni, în sânul Bisericii noastre strămoşeşti. Sper ca acest parteneriat să dureze cât mai mult, iar rezultatele sale să se vadă în mod practic, în participarea credincioşilor la sfintele slujbe“.
Activitatea misionară pentru copiii din Stânca a fost şi una dintre primele manifestări ale „Zilelor Colegiului «Sfântul Nicolae»“ - ediţia I, care va dura până în data de 8 decembrie şi va cuprinde conferinţe, ateliere de formare, acţiuni caritative, menite să-i pună pe studenţii teologi la curent cu o practică pastorală complexă, adecvată timpurilor actuale.
„Zilele Colegiului «Sfântul Nicolae» vin ca o experienţă izvorâtă din experienţa studenţilor teologi, care se pregătesc să fie păstori de suflete. Faptul că se desfăşoară diverse evenimente pe paliere diferite, plecând de la formări pâna la întâlniri cu copii şi activităţi misionare, caritative şi culturale, arată că ei încearcă să construiască în jurul personalităţii lor un model de interacţiune cu lumea, care să fie aducător de bucurie, de speranţă şi de mântuire“, a subliniat arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Ce au declarat micii oaspeţi din Stânca
Mihai Alexandru Coviţă, clasa a VIII-a: „Azi (duminică, n. red.) am fost în locuri sfinte în care îmi doream de mult să ajung, şi nu reuşeam. Îi mulţumesc pentru acest lucru părintelui paroh Adrian Miron, care este o persoană foarte bună, fiindcă se zbate pentru noi şi încearcă să facă din localitatea noastră o parohie cât mai bună şi cât mai frumoasă“.
Ştefan Gabriel Minciuc, clasa a V-a: „Această zi a fost una super. Am vizitat Iaşul după o perioadă destul de lungă de timp şi m-am închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva“.
Lavinia Jambon, clasa a VI-a: „A fost o zi frumoasă pentru noi toţi. Eu, personal, n-am mai văzut niciodată aceste mănăstiri, decât în fotografii“.
Elena Bodale, clasa a VIII-a: „Momentele petrecute în această zi, cât şi locurile vizitate au fost minunate. Părintele Adrian Miron şi cei de la Colegiu sunt nişte oameni cu suflet mare“.