Copiii, sărbătoriţi în eparhiile transilvane

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 02 Iunie 2013

Ziua Internaţională a Copiilor a fost marcată pe cuprinsul eparhiilor din Transilvania prin numeorase manifestări artistice, sportive, concursuri cu premii. Pe lângă darurile oferite cu generozitate, copiii au primit şi îndemnuiri duhovniceşti.

Centrele de zi pentru copii ale parohiilor sibiene au organizat, în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“, o serbare dedicată zilei de 1 iunie. Copiii aflaţi în atenţia acestor centre parohiale au prezentat părinţilor şi invitaţilor un amplu program de cântece şi poezie religioase, iar icoanele realizate în atelierele speciale din cadrul instituţiilor social-educaţionale au fost expuse la această manifestare.

Întreaga serbare a fost iniţiată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul Social condus de pr. consilier Nicolae Rusu. La serbare a participat şi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a premiat cele mai reuşite icoane pictate de copii. Astfel, trei dintre micuţii artişti au primit premiile I, II şi III, iar premiul de excelenţă a fost oferit unui copil care a reuşit să impresioneze juriul cu lucrarea sa.  „Ne-am bucurat în mod deosebit de puritatea acestor copii care ne-au încântat cu această serbare. Spectacolul susţinut de aceşti micuţi a fost de o sensibilitate sufletească deosebită. Toate aceste lucruri sunt o binecuvântare de la Dumnezeu. I-am binecuvântat şi pe prunci, dar şi pe iniţiatorii acestor proiecte educaţionale, pe preoţii noştri harnici“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Scopul acestui eveniment a fost de a oferi copiilor din centrele sibiene daruri de 1 iunie, dar şi pentru a se evidenţia activităţile educaţionale din instituţiile patronate de câteva parohii sibiene. Toţi copiii au primit din partea Arhiepiscopiei Sibiului dulciuri, jucării, alimente, rechizite şi alte multe surprize pregătite special pentru această zi. „A fost un eveniment deosebit pentru noi toţi şi, cu toţii, am trăit clipe de bucurie alături de aceşti copii. Ziua Copiilor este un bun prilej de a-i cunoaşte pe aceşti micuţi şi pentru a vedea preocupările lor artistice şi religioase“, ne-a spus pr. consilier social Nicolae Rusu. Amintim că în Sibiu există patru centre de zi pentru copii pe lângă biserici, iar alte parohii deţin cantine sociale şi alte proiecte filantropice.

Ziua Copiilor la Cluj-Napoca

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului i-a serbat pe copii, la Muzeul Mitropolitan, cu ocazia Zilei Internaţionale a copilului, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujlui, Maramureşului şi Sălajului. Zeci de copiii şi părinţi au asistat la un program special dedicat celor mici.

În deschidere, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov, a adresat celor prezenţi un cuvânt de bun venit, în care a arătat importanţa locului în care s-a desfăşurat acest moment, un loc plin de cultură religioasă. A urmat programul propriu-zis, care a fost moderat de actriţa Doina Dejica, redactor al postului de Radio Renaşterea. Datorită ei, copiii s-au putut reîntâlni cu îndrăgitul personaj al lui Carlo Collodi, Pinocchio.

În continuare, copiii de la Grădiniţa „Sfântul Stelian“ şi de la Seminarul Teologic Ortodox, au prezentat cântece şi poezii, sub îndrumarea educatoarelor şi învăţătoarelor. În program au fost şi recitaluri de muzică interpretate de solişti, precum Maria Taloş şi Mihai Vârva.

La finalul spectacolului, IPS Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe copilaşi şi le-a împărţit cadouri.

„Dorim să le dea Dumnezeu copiilor ani mulţi, buni, şi să se realizeze în viaţă spre bucuria părinţilor şi a noastră, a tuturor“, a spus ierarhul care i-a felicitat pe cei care au organizat acest eveniment, între care pr, Bogdan Ivanov, Doina Dejica, pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului, cadrele didactice de la Colegiul ortodox şi micii artişti. „Ne-am întâlnit într-un spaţiu special, pentru că ne adumbreşte de aici, Sfântul Ştefan cel Mare. Noi vă dorim şi vouă să ajungeţi tot aşa de mari ca Sfântul Ştefan cel Mare şi ca toţi vlădicii care s-au perindat la cârma Mitropoliei noastre şi aşteaptă învierea cea de-apoi, aici, lângă noi, în necropola de la subsolul acestei Catedrale“, a mai spus IPS Mitropolit Andrei.

Sărbătoare la Centrul „Sfânta Irina“ din Blaj

Centrul de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina“ din Blaj, centru pilot la nivelul României, a aniversat sâmbătă, în 1 iunie, un an de activitate. Cu această ocazie în cadrul centrului au loc o serie de acţiuni prin care a fost sărbătorită ziua aşezământului social dar şi Ziua Internaţională a Copilului, conform biroului de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba.

Centrul din Blaj, singurul de acest fel din reţeaua socială a Bisericii Ortodoxe Române, vine în sprijinul familiilor tinere, care au o situaţie materială mai dificilă, sau se află în situaţii speciale cum ar fi părinţi divorţaţi, familii monoparentale, familii fără venituri sau cu venituri foarte mici, familii cu un singur întreţinător, familii în care părinţii nu sunt încadraţi în câmpul muncii, părinţii studiază încă sau familii numeroase.

În cadrul Centrului de Zi „Sfânta Irina“ din Blaj sunt oferite servicii de asistenţă socială copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani, 10 ore pe zi. Acestea constau în asigurarea a două mese principale şi două gustări, igienizare corespunzătoare, program de odihnă, activităţi educative cu caracter ludic, activităţi de socializare şi integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive şi intervenţie logopedică. De asemenea, părinţilor li se oferă servicii de consiliere socială şi psihologică, informare, mediere în relaţiile cu serviciile sociale şi instruire în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea corespunzătoare a copilului mic. Centrul este coordonat de pr. Vasile Seicean, iar personalul este alcătuit din trei îngrijitoare, o educatoare, un asistent social iar în mod voluntar îşi oferă serviciile un profesor educator şi un psiholog/logoped. De la înfiinţarea acestui centru şi până în prezent peste 100 de copii au frecventat creşa.