Copiii, sărbătoriţi în parohii şi şcoli

Data: 03 Iunie 2013
Ziua Internaţională a Copiilor şi Duminica Părinţilor şi Copiilor în Biserica Ortodoxă Română au fost prilejuri de sărbătorire şi premiere a copiilor de pe întreg cuprinsul eparhiilor ardelene.
 
Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul Mănăştur a organizat ediţia a II-a a Concursului de Şah„ Sfântul Andrei“ pentru copii şi tineri, în cadrul unui parteneriat cu mai multe instituţii şcolare de pe aria judeţului Cluj. La propunerea părinţilor şi la cererea copiilor, s-a ales şahul ca model de competiţie pentru cei care au frecventat orele programului Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Mănăştur pentru copii şi tineri. La concurs au participat 20 de copii, urmând ca linie de prezentare forma turneului open elveţian, cu cinci runde. Concursul a fost supervizat de persoane avizate în arbitrajul sportiv competiţional, fiind organizat în conformitate cu reglementările aflate în vigoare pentru concursuri profesioniste. Toţi copiii au fost premiaţi cu diplome, medalii şi cadouri de către parohul Dan Hognogi, care s-a arătat încântat de faptul că acest proiect este atât de bine primit de copii şi părinţi.
 
Sărbătoarea dedicată copiilor a continuat cu un concurs de desene pe asfalt, organizată de pr. Dan Hognogi de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Mănăştur, împreună cu cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Eugen Pora“. Astfel, dacă în anii trecuţi, copiii au avut ca tematică a desenelor „Biserica mea“ şi „Iubirea de aproapele“, în acest an desenele celor mai mici au avut ca temă „Bucuria jocului“, iar cei mari au creionat „Motive de fericire“. La final, cei 300 de artişti care au desenat în curtea şcolii au fost răsplătiţi cu premii. 
 
În încheierea activităţii, pr. Dan Hognogi le-a adresat copiilor un cuvânt de mulţumire, i-a felicitat cu prilejul zilei internaţionale a copiilor şi i-a încurajat să întoarcă această vizită, venind şi ei la biserică. Aceste activităţi au ca scop întărirea parteneriatului dintre Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ şi Liceul Teoretic „Eugen Pora“, iniţiat în 2010.

Activităţi cu copiii la Huedin şi Berchieşu

Protopopiatul Ortodox Huedin a organizat duminică, 2 iunie, un spectacol cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. Spectacolul s-a adresat tuturor copiilor şi celor dragi ai lor. Au participat tineri solişti din Huedin care se pregătesc în cadrul centrului coorodonat de protopopiat şi a Centrului Catehetic „Protopop Martir Aurel Munteanu“. După o rugăciune pentru copii, săvârşită de protopopul Ciprian Taloş, în paraclisul Protopopiatului „Sfinţii Trei Ierarhi“, în sala festivă a avut loc spectacolul. Au urcat pe scenă Maria Taloş, Oana Tomoş şi Cristina Bolfa, care au interpretat muzică sacră, precum şi piese de muzică uşoară şi populară. Grupul Vocal Folcloric „Junii Vlădesei“ coordonaţi de instructorul Florin Ciorte a prezentat un scurt program artistic de dansuri şi cântece tradiţionale, iar ansamblul de jocuri populare al copiilor din Călăţele, coordonat de pr. Dănuţ Călătean, a încheiat spectacolul.
 
În Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Berchieşu, Protopopiatul Turda, au avut loc activităţi de desen coordonate de parohul Vasile Florin Negru împreună cu preoteasa Carmen Adriana Negru. 
 
Copiii au realizat lucrări cu tematică religioasă, apoi au ascultat poveşti şi istorioare rostite de paroh. Desenele au fost prezentate credincioşilor din parohie, în cadrul unei expoziţii, iar copiii au fost răsplătiţi cu iconiţe şi dulciuri. Sărbătoarea a continuat cu vizitarea Mănăstirii „Sfânta Treime“ de la Soporu de Câmpie unde copiii au fost primiţi cu bucurie de stareţul Irineu, care le-a vorbit acestora despre rolul rugăciunii şi al Bisericii în viaţa tinerilor, apoi, le-a dăruit, iconiţe şi cruciuliţe.

Sărbătoare în centrele sociale din Alba 

Copiii din casele de tip familial, din centrele de zi şi din centrele rezidenţiale aflate în reţeaua socială a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba au fost sărbătoriţi în ultimele zile printr-o serie de acţiuni. În fiecare aşezământ social copiii au fost implicaţi în acţiuni inedite, au participat la spectacole şi concursuri sau au avut parte de excursii. Nu au lipsit petrecerile tip carnaval sau cadourile gustoase şi delicioase de care s-au bucurat copiii de ziua lor prin implicarea unor sponsori generoşi. 
 
În prezent, peste 700 de copii din judeţele Alba şi Mureş beneficiază de servicii sociale în cele aproximativ 40 de centre şi aşezăminte susţinute de Arhiepiscopia Alba Iuliei, împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba. 
 
La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial în care sunt ocrotiţi aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, şase centre de zi pentru copii pentru 150 de beneficiari, 11 centre educaţionale pentru 275 de copii, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari în care sunt ocrotiţi 34 de copii. Centrele funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri locali. (Andrea Pâgleşan, Radu Copil, Victor Măruţoiu)