Copilul are dreptul la joacă și timp liber

Data: 28 Mai 2015

Luni, 1 iunie, țara noastră marchează Ziua Internațională a Copilului. În aceste zile, sunt organizate în întreaga țară diverse manifestări recreative în centrul cărora vor fi, bineînțeles, copiii, pentru că printre drepturile fundamentale ale acestora se numără și dreptul la joacă și timp liber. Tot de 1 Iunie, președintele Klaus Iohannis va promulga legea care prevede dublarea alocației lunare de la 42 la 84 de lei.

U UNICEF a recomandat, în anul 1954, țărilor lumii să instituie o așa-numită zi a copilului, astfel că țara noastră, urmând exemplul SUA și Chinei, a preluat data de 1 iunie ca să sărbătorească copilul și copilăria. Anual, la această dată nu sunt organizate doar manifestări recreative pentru copii, ci sunt promovate și drepturile fundamentale de care orice copil, fără discriminare, trebuie să beneficieze: dreptul la viață, dreptul la un nume și o naționalitate, dreptul la educație, dreptul de a-și exprima liber ideile, dreptul la îngrijire medicală, dreptul de a fi protejat împotriva oricărei formă de violență, abuz ori neglijență și dreptul la joacă și timp liber.

Aceste drepturi, precum și altele conexe au fost cuprinse în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului redactată în anul 1989, țara noastră fiind printre primele state care au ratificat documentul, în anul 1990. Conform prevederilor Conven­ției, copilul, adică orice persoană din lume cu vârsta de până la 18 ani, trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să îi asigure cele mai bune condiții de dezvoltare, să respecte drepturile copilului și normele de protecție a copilului.

Luni, 1 iunie, copiii vor primi și o veste bună din punct de vedere financiar, președintele statului Klaus Iohannis anunțând că va promulga în această zi legea care prevede dublarea alo­ca­ției lunare, de la 42 la 84 de lei. În România sunt 3.742.418 de copii, la o populație de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5%, pe locul doi în UE, la mare distanță de media eu­ropeană 27,7%, conform Eurostat.

În întreaga țară, la acest sfârșit de săptămână vor avea loc diverse manifestări recreative în centrul cărora se vor afla copiii. În București, Festivalul „Opera Copiilor” aduce, în perioada 29 mai - 1 iunie, spectacole pentru cei mici în Parcul Herăstrău - la Foișor, la Peluză și pe Aleea Michael Jackson -, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, „fiecare zi din festival având o tematică specială”, după cum informează organizatorii într-un comunicat citat de Agerpres.

Festivalul debutează cu „Ziua Prieteniei”, în cadrul căreia echipa Operei Comice pentru Copii organizează Picnicul Copiilor (între orele 15:00 și 17:00), la Muzeul Satului, un eveniment caritabil ce are ca beneficiari 200 de copii nevoiași din București. Următoarele două zile, „Ziua Muzicii” și îZiua Tradițiilor”, sunt destinate activităților în familie desfășurate la Muzeul Satului și Parcul Herăstrău. Ziua de duminică este destinată muzicii și mișcării în aer liber prin Parada școlilor de balet, iar sâmbătă, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii vor fi jucate ultimele trei reprezentații ale operei „Flautul Fermecat”, iar duminică muzicalul „Coana Chirița”, cu Stela Popescu. Luni, de Ziua Copilului, la Casa Chiojdu din Muzeul Satului se vor des­fă­șura interviuri cu personalități din cultură, artă, sport și jurnalism, înregistrate de Televiziunea Română, sub genericul „Copilăria mea”.